ANNONS

Krisen i Järfällas vård: “Allvarlig men under kontroll”

Jenny Wilhelmsson, socialdirektör Järfälla kommun
Jenny Wilhelmsson: ”Jag har aldrig varit med om någonting liknande, det finns ingenting att jämföra med".
Hur mår Järfälla? 
Över en månad har gått sedan det första fallet av covid-19 konstaterades i Stockholm. 
Nu tar Mitt i tempen på situationen - vi fortsätter till vårdens värld. 
ANNONS

De kommande dagarna kommer vi att prata med personer som får ge sin bild av läget inom olika organisationer. 

Först ut var kommunens näringslivschef Fredrik Persson. Nu flyttar vi fokuset till vård och omsorg genom att tala med socialdirektören Jenny Wilhelmsson. 

Mitt i har inom ramen för kampanjen Stötta Järfälla och hashtaggen #stottajarfalla även skildrat näringslivets situation och situationen inom vården. 

Men hur ser situationen ut efter att en månad har gått? 

Hur bedömer du läget?

– Jag skulle säga att läget är jätteallvarligt men under kontroll. Det ingår redan i personalens rutiner att hantera smittor av olika slag, men för att klara av det på bästa sätt krävs en fulltalig personalstyrka. Den största utmaningen just nu är därför att många i personalen är sjuka eller vabbar, och de ska ju följa myndigheternas rekommendationer. 

– Vi ställer därför om verksamheten genom att omfördela resurserna dit de behövs mest så att personalen ska orka, ha den utrustning de behöver och känna sig trygga. Vi ser också över behovet av vikarier och rekryterar så att det finns. Vi har även personal att tillgå från de verksamheter som stängt. På så sätt klarar vi det viktigaste hela tiden. Än så länge klarar vi oss med de resurser vi har.

Hur mycket värre är det nu än tidigare kriser? 

– Jag har aldrig varit med om någonting liknande, det finns ingenting att jämföra med.

ANNONS

– Tidigare kriser har ofta varit begränsade till specifika verksamheter och då har vi väldigt tydliga planer för hur vi ska agera. Skillnaden nu är att det här verkligen påverkar hela samhället och alla berörs på något sätt. 

Vad behövs för att läget ska bli bättre? Vilka behov har ni? 

– Det som är viktigt nu är att vi håller ut och tar oss igenom det här tillsammans. Jag är glad över att vi än så länge håller kurvan linjär. Om det stannar på nivån vi har nu klarar vi av det här. Därför är det nu jätteviktigt att alla invånare följer myndigheternas råd och tar sitt ansvar att skydda äldre och riskgrupper. Så att vi får stopp på smittspridningen och kan hålla situationen på en hanterbar nivå.

– Sen skulle vi också behöva skyddsutrustning från alla som kan avvara så att inte någon blir smittad i onödan, varken personal eller patienter.

Hur mår vården i Järfälla? På en skala mellan 1-10? 1 är normalläge och 10 exceptionellt tufft. 

– Den är jättesvår. Svaret ser nog olika ut beroende på vem man skulle fråga eftersom alla verksamheter har olika belastning. Men jag upplever ändå att det finns en positiv anda där man vill hjälpas åt. Så vi fixar det här men är självklart ansträngda, så kanske en 7:a. Det är inte fullständig katastrof än.

Stötta järfälla

Vad gör du för att stötta Järfälla under coronakrisen? Vill du tipsa om någon som gör en god insats eller har tagit ett bra initiativ?

Tipsa på sara.frisk@mitti.se.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Järfälla direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.