ANNONS

Socialen behöver bostäderna

Björn Furugren Beselin är ordförande för socialnämnden i Vallentuna kommun. Nämnden har ett stort behov av bostäder. ”Det ska helst vara små lägenheter med låg hyra”, säger han.
Björn Furugren Beselin är ordförande för socialnämnden i Vallentuna kommun. Nämnden har ett stort behov av bostäder. ”Det ska helst vara små lägenheter med låg hyra”, säger han.
Under tio år har kommunen haft fullt fokus på att sälja av sitt bostadsinnehav. Men nu måste man börja köpa bostäder till behövande.

– Man borde ha ökat inköpen tidigare, säger Björn Furugren Beselin (C).
ANNONS

Är du på gång att köpa bostadsrätt i Vallentuna? Då kan du få buda mot kommunen. Vallentuna kommun kommer nämligen att köpa bostadsrätter.

– Vi har brist på LSS-lägenheter och lägenheter för funktionshindrade. Man borde ha ökat inköpen tidigare, säger Björn Furugren Beselin, (C), socialnämndens ordförande.

I förra veckan beslutade kommunfullmäktige i Vallentuna att avsätta pengar för att börja köpa in lägenheter. Anledningen är att kommunen har för få bostäder till behövande. Dels har socialtjänsten brist på bostäder. Dels måste Vallentuna öka sitt bostadsbestånd för att kunna erbjuda nyanlända flyktingar bostad.

Trots att kommunen behöver lägenheter har de senaste åren fokus legat på att sälja. Enligt ett beslut från 2004 att successivt göra sig av med sitt bostadsrättsinnehav har kommunen sålt 52 lägenheter. Men det beslutet upphävdes förra veckan och nu måste man alltså börja köpa igen.

Hur går det ihop?

– Beslutet om att sälja fattades när Vallentuna var på ett ställe. Nu är vi på ett annat. Det är snarare ett tecken på en sund politik att vi kan omvärdera efter behoven, säger Parisa Liljestrand (M), kommunstyrelsens ordförande.

Exakt hur många lägenheter som ska köpas in är oklart. Enligt Björn Furugren Beselin saknas just nu 12 bostäder. Att köpa så mycket på en gång torde dock vara omöjligt i Vallentuna. I slutet av förra veckan fanns en bostadsrätt ute på Hemnet, och den försvann direkt.

– Marknaden i Vallentuna ser ut som på andra håll. Det finns för lite bostadsrätter och många säljs redan före visning, säger Ann Ernestam, mäklare på Fastighetsbyrån.

Hur kommunens inköp kommer att påverka marknaden vill hon inte sia om. Kommunen tror dock själv att marknaden kommer att påverkas när de ska ge sig ut och köpa – just eftersom lägenhetsutbudet är så begränsat. Detta enligt en tjänsteskrivelse i ärendet.

ANNONS

Dessutom ska 122 nyanlända tas emot i Vallentuna under nästa år. Kommunstyrelsens ordförande Parisa Liljestrand, medger att det är en utmaning.

– Ett sådant bostadsbestånd har vi inte, så vi måste tänka andra lösningar.

Hur det ska lösas är inte bestämt. Men det handlar till exempel om att bygga modulhus, eller ställa upp paviljonger.

Under fem år kommer Vallentuna kommun att utöka investeringsmedlen för att köpa bostäder. Hur mycket det får kosta är inte bestämt. Pengarna till inköpen ska lånas och kommer inte att påverka verksamheterna.

– På sikt är det en bra investering med god avkastning, säger Björn Furugren Beselin.

Fakta

Får inte säga nej till kommun

En kommun får köpa bostadsrätter på samma villkor som andra spekulanter. Men när budgivningen vunnits får en förening inte neka en kommun att köpa.

190 lägenheter äger kommunen idag. Samtliga som blir tomma går till socialförvaltningen för flyktingmottagning eller sociala kontrakt.

445 bostadsrätter såldes i Vallentuna oktober 2014-oktober 2014

Källa: Fastighetsbyråns juridiska avdelning/Vallentuna kommun.
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Vallentuna direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.