Socialen får 100 miljoner extra

I den nya budgeten läggs 100 miljoner extra på stadsdelarnas socialtjänster.

– Ett välkommet tillskott, säger Ann-Katrin Åslund (FP) i Spånga-Tenstas stadsdelsnämnd.

Från oppositionellt håll i Stockholmspolitiken hörs ofta röster om att stadsdelarna socialtjänster är underfinansierade.

Personalen i Rinkeby-Kista har exempelvis gått ut och sagt att de inte kan utföra sitt jobb eftersom de har för lite pengar att röra sig med.

Alliansen, som styr i Stockholm, har tidigare hänvisat till att den nya budgeten inte varit klar.

Nu när budgeten slutligen presenterades i onsdags satsas bland annat 100 miljoner extra till stadsdelarnas socialtjänstbudgetar.

– Det här är ett välkommet tillskott. Men resurserna är bara en del av problemet, ett annat är att titta på hur vi arbetar, säger Ann-Katrin Åslund (FP).

Mia Päärni (S) är en av dem som kritiserat bristen på pengar till socialtjänsterna. Hennes stadsdel, Rinkeby-Kista, får totalt 30 miljoner extra varav 16,4 miljoner är öronmärkta till individ- och familjeomsorgen.

– Det är en relativt stor ökning på den sociala sidan men de totala 30 miljonerna räcker inte ens till löneökningarna, säger hon.

Hon menar också att det är osäkert varifrån pengarna ska tas.

– Vår högsta chef har berättat och sagt att det är en orimlig arbetssituation. Jag hoppas att de pengarna som kommer kan innebära en rimligare arbetssituation, men jag är osäker, säger hon.

Fakta

Mer pengar till socialtjänsten

Källa: Folkpartiet