Socialen ingrep först efter ett år

Redan förra hösten fanns signaler om att allt inte stod rätt till hemma hos mamman och hennes son i förskoleåldern.

Men det dröjde nästan ett år innan socialtjänsten ingrep och omhändertog pojken.

Nu står mamman åtalad för olaga frihetsberövande.

Enligt förundersökningen klarade mamman inte att ta hand om sin handikappade son.

För att han inte skulle störa band hon fast honom vid en säng i ett rum med en dörr som inte gick att öppna inifrån.

Polisen fann honom i augusti i år efter ett tips från en inneboende i lägenheten. Den 6-årige pojken stod då naken i rummet med en sjal bunden mellan fotleden och en sängstolpe. På den vita väggen intill syntes hans handavtryck.

Pojkens mamma åtalades i början av oktober för olaga frihetsberövande. Hon misstänks vanemässigt ha stängt in sonen i hans rum och ha bundit fast honom där. En gång ska hon ha lämnat honom ensam i lägenheten en hel natt.

Kvinnan har bekräftat en del av anklagelserna.

– Min klient har erkänt att hon vid tre konkreta tillfällen frihetsberövat sin son. Hon känner ånger och har känt sig djupt deprimerad under en längre tid. Hon har kommit till den insikten att hon inte klarar av ta hand om sin son, som hon älskar mest av allt, säger kvinnans advokat Göran Hjalmarsson.

Misären i lägenheten kom som en överraskning för socialtjänsten i Skärholmen. Detta trots att ett team med socialsekreterare, en autismexpert och en boendestödjare jobbat med kvinnan under en längre tid.

Redan i september 2012 fanns signaler som antydde att pojken for illa. Personal på pojkens förskola slog larm om ett misstänkt sår runt hans fotled.

En läkare konstaterade att såret kunde ha uppstått genom att pojken bundits fast. En polisutredning inleddes, men lades ner.

Socialtjänsten var också nära att tvångsomhänderta pojken i slutet av 2012. Hans mamma hade då själv klagat över trötthet och sagt att hon hade svårt att sköta barnet.

Men det skulle dröja drygt ett halvår innan det upptäcktes hur illa det verkligen stod till. I juli i år kom tipset från en inneboende i bostaden som berättade att pojken brukade stängas in och bindas fast. Sedan tog det ytterligare drygt en månad innan pojken togs om hand.

Lena Thorsson, socialchef i Skärholmen, menar att socialtjänsten gjort vad den kunnat.

– Vi har tagit det ansvar vi ska utifrån den information och kunskap som fanns vid rådande tillfälle. Sedan är det sorgligt att det blev ett sådant slut.

Borde ni inte ha agerat tidigare utifrån de signaler som fanns?

– Ibland finns det väldigt många signaler. Men man kan samtidigt ha insatser igång som man tror på. Att tvångsomhänderta ett barn är alltid en allvarlig åtgärd.

Den handikappade nu omhändertagne pojken ska regelbundet ha stängts in på nätterna.