ANNONS

Socialens boendekostnader ökar

Socialtjänsten i Huddinge har ungefär 50 hushåll placerade på hostel och vandrarhem. Hittills i år har det kostat skattebetalarna 8 miljoner kronor.
ANNONS

När socialtjänstens egna boendeplatser är fullbelagda tvingas socialtjänsten placera brukare på hostel och vandrarhem i stället. Sammanlagt har socialtjänsten i Huddinge ungefär 30 lägenheter som, enligt verksamhetschefen Maria Berglund, i stort sett alltid är fullbelagda.

– Huddinge kommun har ett ganska stort eget utbud av lägenheter när det gäller akutlogi och vi försöker använda de lösningarna i första hand. Men ibland räcker de inte till, säger hon.

Enligt socialtjänsten har kostnaden för akut logi i kommunen minskat sedan uppstartandet av blockboendet Klinten 2012. Men nu ser verksamheten återigen ökade kostnader när det kommer till att lösa boende åt brukare. En förklaring är den försämrade bostadsmarknaden.

– Tillgången på bostäder gör det svårt för individer eller familjer att få egna förstahandskontrakt eller andra former av boende. Då blir det kommunens yttersta ansvar. I Sverige är det så att de här insatserna landar på de enheter eller verksamheter som hanterar boendestöd, säger Maria Berglund.

Från januari till september 2014 betalade socialtjänsten 6,5 miljoner kronor för boende. Under samma period i år har kostnaden stigit med 1,5 miljoner och landar nu på 8 miljoner kronor.

– Det har varit större efterfrågan på akutlogi än motsvarande period förra året, säger Maria Berglund.

De 50 hushåll som socialtjänsten har placerade på hostel och vandrarhem innefattas av allt från ensamstående, par och barnfamiljer.

– Det är de som påtalar det behovet som får akutlogi. Vanligast är att de kommer och säger att de blivit av med sitt boende. De kanske har bott i andra hand och har ingen stans att ta vägen. Sedan gör vi en biståndsprövning för att se om personen inte har egna medel att lösa sin situation på, säger Maria Berglund.

Nu ska blockboendet Klinten utökas med fyra lägenheter till för att möta det ökade behovet.

ANNONS
Fakta

Regeringens fyra mål mot hemlöshet

Alla ska vara garanterade tak över huvudet.

Boende ska underlättas för dem som lämnar kriminalvård och institution.

Inträdet på den ordinarie bostadsmarknaden ska underlättas för dem som bor i olika former av försöks- och stödboenden.

Antalet vräkningar ska minska och inga barn ska vräkas.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.