ANNONS

Socialens lägenhet kan innebära en hälsorisk

Föräldrarna är oroliga för att lägenheten ska förvärra barnens hälsa.
Föräldrarna är oroliga för att lägenheten ska förvärra barnens hälsa.
I november skrev vi om familjen Törnblom som misstänkt mögel i lägenheten. Efter att vattenskadan fixats fick familjen flytta tillbaka till en lägenhet som hade en lång rad problem enligt kommunens miljökontor.
ANNONS

I höstas berätta Mitt i Upplands-Bro om familjen Törnblom som fick flytta från en vattenskadad lägenhet till ett boende med ytligt mögel i badrummet och utan skyddshöljen över eluttagen.

Nu har familjen fått flytta tillbaka till lägenheten i Kungsängen efter att vattenskadan fixats. Men kort efter flytten började familjen ana att det kunde vara problem med mögel i köket. När miljökontoret undersökte hemmet hittade de flera brister.

– Det största uppenbara problemet i lägenheten är att luftflödena inte är i balans. Det måste komma in luft för att det ska bli ett flöde och här finns inga lufttillflöden i köket, säger Anni Nilfjord, miljökontrollant på Upplands-Bro kommun.

– Vi tar rapporten på stort allvar och kommer att åtgärda problemenen så snart som möjligt, säger Elisabeth Rågård, avdelningschef på avdelningen för kvalitet- och verksamhetsstöd.

Efter miljökontorets inspektion kände kontrollanterna en irritation i både ögon och svalg. Både Magnus och Viktoria Törnblom menar att de har vaknat med huvudvärk sen de flyttade tillbaka. Barnen har varit trötta. När Mitt i:s fotograf besöker lägenheten känner han att det är tungt att andas, särskilt i vardagsrummet.

– Det känns väldigt, väldigt tråkigt. När vi flyttade tillbaka till lägenheten var allt värre. Vi är oroliga för att barnen ska bli jättesjuka igen, säger Magnus Törnblom.

Men enligt kommunen uppdagades problemen som nu ska åtgärdas först efter att familjen flyttat tillbaka.

ANNONS

– De lägenheter som socialkontoret har besiktas inför inflyttning och utflyttning. I detta fall har miljöavdelningen gjort inspektioner och påtalat brister. Utifrån det som kommer fram vid en sådan inspektion vidtas de åtgärder som behövs, säger Elisabeth Rågård.

Ett självtest visade att det fanns mögel i lägenheten. Men självtest är inte är tillförlitligt och miljökontoret kunde varken se eller märka av mögel i lägenheten på annat vis.

En annan möjlig förklaring kan vara att de nya plastmattorna i lägenheten avger ämnen som inte vädras ut ordentligt på grund av den bristande ventilationen.

– Det är jättesvårt att säga vad det är. Det är något som inte är som det ska så man får se om det blir bättre när ventilationen förbättras, säger Anni Nilfjord.

Parets tre barn lider alla av hud- och astma besvär. Både är symptom som kan orsakas eller förvärras av mögel och fuktproblem i bostadsmiljön.

I väntan på att få få flytta tillbaka till lägenheten fick familjen flytta tre gånger på ett halvår. Efter att ha bott lägenheten i knappt två månader fick de beskedet att det de har beviljats ett nytt boende på grund av bristerna, en tvåa i Bro.

– Vi förstår att det är ett bekymmer för familjen att flytta ett antal gånger, säger Elisabeth Rågård.

I lägenheten familjen bodde i under renovering saknades skyddshöljen till eluttag och det det fanns sprickor i träytor i dörrar. Hur mycket slitage ska man acceptera i en lägenhet som förmedlas genom socialt kontrakt?

– Vi gör genomgångar i alla lägenheter och rustar upp det som behövs och vi hinner med. Ibland kommer det fram ytterligare saker som man har missat och då försöker vi åtgärda det så snart vi kan, säger Elisabeth Rågård.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Upplands-Bro direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.