Socialsekreterare åkte till Medborgarplatsen

Nasim Rahimi, Kerstin Olson, Elin Dahlgren och Hussain Bostani demonstrerar på Medis.
Nasim Rahimi, Kerstin Olson, Elin Dahlgren och Hussain Bostani demonstrerar på Medis.
För att visa sitt stöd och sin avsky kring vad som kan hända med utvisningarna till Afghanistan åkte socialsekreterare från Österåker och Upplands Väsby till Medborgarplatsen för att demonstrera.
– Det är oförsvarbart, säger Kerstin Olson som arbetar i Österåker.

På de två breda trapporna som leder upp till medborgarhuset på Medborgarplatsen sitter enligt polisens beräkningar nära 400 personer och demonstrerar mot det beslut om utvisning som drabbat ett stort antal ensamkommande ungdomar från Afghanistan som just nu bor i Sverige.

Förutom alla de som kommer att drabbas av utvisningsbeslutet finns även de som åkt till Södermalm för att uttrycka sitt stöd för de afghanska pojkarna och flickorna som riskerar att skickas tillbaka till ett land de knappast kallar hemma.

– Det är absurt, de här personerna har varit här i över två år utan att få besked, säger Kerstin Olson som är socialsekreterare i Österåker kommun.

Hon har åkt hit för att visa sitt stöd för två pojkar som hon kallar ”mina killar”. Tillsammans med kollegan Elin Dahlgren, även hon socialsekreterare, fast i Upplands Väsby.

Hur länge stannar ni här? 

– Vi  tänker de sitta här så länge som det krävs, säger Elin Dahlgren.

– Nu väntar vi på att politikerna ska komma hit och säga något, att visa att de ser vad som händer i stället för att behandla detta som en icke-fråga. Detta handlar om så mycket mer än asyl, det är individer vi pratar om här. Jag anser att detta är ett justitiemord, säger Kerstin Olson.