Socialsekreteraren inte längre brottsmisstänkt

En man som jobbade på socialförvaltningen polisanmäldes för förskingring. Efter påtryckningar sa han upp sig.

Nu har förundersökningen mot mannen lagts ner.

Det var i slutet av september 2011 som bomben briserade. En socialsekreterare på Tyresö kommun misstänktes för att ha förskingrat tiotusentals av skatte­betalarnas pengar och Tyresö kommun polisanmälde honom.

Enligt chefer på socialförvaltningen hade mannen uppmanat åtminstone tre nyanlända flyktingar att betala tillbaka pengar som de inte borde ha fått. Pengarna hade de gett mannen kontant.

Enligt kommunens utredning fanns också ett vittne som sett mannen ta emot pengar vid ett tillfälle.

Den före detta socialsek­reteraren uppger att anklagelserna är falska och han vet inte vad som fått flyktingfamiljerna och vittnet att säga som de gjort.

– Jag skulle aldrig begära tillbaka felaktigt utbetalda pengar. Jag vet att man inte gör så, säger han.

Mannen stängdes av från fortsatt arbete och uppmanades att säga upp sig. I utbyte skulle han få ett godtagbart arbetsintyg. Även mannens fackförbund Vision var inne på kommunens lösning och till slut gick mannen med på det.

Efter att mannen slutade jobba för Tyresö kommun har han levt i ett tomrum och trots flera försök har han inte fått något nytt jobb. För en tid sedan kom dock ett lättande besked. Åklagaren som ledde förundersökningen mot honom, Carl Mellberg, meddelade att brott inte kan styrkas. Tyresö kommun har inte kunnat visa vilka bidrag som betalats ut felaktigt.

Den före detta socialsekreteraren tycker att det är helt rätt att stänga av en anställd som misstänks för brott. Däremot tycker han att man borde ha rätt att behålla sin anställning tills rättsväsendet sagt sitt och han känner sig sviken av både arbetsgivaren och facket.

Eva Liliequist, personal­enhetschef, vill inte kommentera något enskilt fall, men uppger att kommunens policy när någon misstänks för brott är att stänga av personen från fortsatt arbete. Sedan görs en egen utredning. Om den visar att den anställdes agerande skadat kommunen och att det inte finns något förtroende gör man en egen bedömning om den anställde kan jobba kvar.

Daniel Falk, förbunds- jurist på Vision, uppger att arbetsgivare inte alltid vill invänta en dom, eftersom den juridiska prövningen kan ta flera år.

– Vill en arbetsgivare säga upp någon kan vi bara förhandla med arbetsgivaren och då kan en lösning vara att säga upp sig. För en arbetsgivare är beviskraven lägre än i ett brottmål, säger han.