Socialsekreteraren: ”Viktigast att barnen förstår vad som händer”

Julia Bruske och Sara Stenström, socialtjänsten U-Bro
Julia Bruske och Sara Stenström har varit med och tagit fram häftet.
Häfte "Min utredning"
Så här ser häftet ut.
Ett häfte med färglada figurer, teckningar och klistermärken.
På bara några år har detta hjälpt socialtjänsten i Upplands-Bro att göra barn mer delaktiga i utredningar som gäller just deras välmående.
– Det är viktigt att de förstår vad vi gör, säger Julia Bruske.

Under de senaste åren har socialtjänsten i Upplands-Bro satsat på att göra barnen mer delaktiga i utredningar som gäller dem och deras familj. Det kan handla om misstänkt våld eller missbruksproblematik i en familj där det finns barn mellan 5-13 år.

Efter flera tester med olika typer av checklistor landade arbetet i ett häfte som fått namnet ”Min utredning”.

Nytt fokus: barnen ska förstå

– Tidigare har vi fokuserat mer på vilken information vi kan få från barnen. Nu har vi vänt på det och vill se till att vi kan ge barnet information om vad som händer i utredningen som gäller just dem, säger Sara Stenström, metodstödjare på kommunen.

Socialsekreteraren Julia Bruske fyller i:

– Det viktigaste är att barnen förstår vad det är som händer, vad vi gör. Det har inte alltid varit så tydligt.

Dramatisk ökning

Idag sätter sig socialsekreteraren tillsammans med det berörda barnet och går igenom häftet vid flera tillfällen. De förklarar varför de ses, vad de gör och tar in önskemål från barnen.

– Den stora skillnaden mot tidigare är att vi träffar barnen mycket mer, säger Julia Bruske.

Med hjälp av att rita eller sätta in klistermärken i häftet kan de förklara vad som hänt, vilka socialsekreteraren har pratat med och vad de kommer att göra framöver. Barnet för följa hela processen på ett lättförståeligt sätt.

Ett barn sa att jag vill inte prata med dig för jag är rädd att du ska säga att jag har en dålig familj

Sara Stenström, metodstödjare

Sedan Upplands-Bro kommun började satsa på delaktighet har de sett en dramatisk ökning. För bara några år sedan var barnen delaktiga i endast 17 procent av utredningarna. Idag är siffran över 80 procent.

Siffror är en sak, men hur vet ni att det är bra för barnen?

– Alla barn tycker inte att det hjälper, men det är ett sätt för oss att ändå få ut informationen, säger Sara Stenström och berättar om ett fall där det blev tydligt för henne:

– I början av utredningen sa barnet att det inte känns bra och ”jag vill inte prata med dig för jag är rädd att du ska säga att jag har en dålig familj”. Men när vi närmade oss slutet sa barnet att ”nu känns det bra för nu vet jag att du inte tycker det”.

Delaktighet innebär inte att barnen för mer inflytande i vad som händer i ärendet, men det ger dem möjlighet att förstå vad som händer och varför.

Ledande i arbetet med delaktighet

Upplands-Bro har blivit något av en föregångskommun när det gäller arbetet med delaktighet. Flera andra kommuner har nu börjat anamma deras arbetssätt och det ringer fortfarande representanter till Sara Stenström och frågar om de kan titta på hennes material.

Nu ska de ta arbetet vidare och satsar på en liknande lösning för ungdomar äldre än 13 år, ”Min utredning – Ungdom”.

– Vi håller på att ta fram det tillsammans med organisationen Maskrosbarn. Till att börja med kommer det bli ett häfte, men vi ska se om det blir andra lösningar längre fram, säger Sara Stenström.

*