ANNONS

Socialtjänst anmäld för dålig hantering av hedersvåld

Farsta Stadsdelsförvaltning
Socialtjänsten i Farsta har anmälts till Inspektionen för vård och omsorg, IVO. Anmälaren Kvinnors nätverk menar att socialtjänsten agerat fel i två fall där unga flickor hotats av hedersvåld, skriver Dagens Nyheter.
ANNONS

Enligt DN har båda flickorna berättat för socialtjänsten hur de hotats och misshandlats av familjemedlemmar. En av dem misshandlades enligt artikeln så allvarligt att hon hamnade på sjukhus.

I båda fallen ska socialtjänsten först omhändertagit flickorna och placerat dem i boenden utanför familjen. Men trots att flickorna varit rädda för att återvända till sina familjer ska socialtjänsten ha arbetat mot det målet.

Kvinnors nätverk menar att socialen brister i riskbedömningarna, att de kränker flickorna genom att inte tro på dem, att de skuldbelagt dem och att de inte har tillräckliga kunskaper i hedersrelaterat våld och förtryck, uppger DN.

Per-Ove Matsson, chef för socialtjänsten i Farsta, håller inte med.

– De två fall som anmälts till IVO handlar det mer om att man inte kommunicerat tillräckligt på handläggarnivå. Jag kan inte se att det finns några systematiska brister, säger han till DN.

Den ena av flickorna ska nu ha placerats på ett skyddat boende via socialtjänsten, medan den andra får hjälp av privatpersoner att gömma sig undan familjen, uppger DN.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Söderort – Farsta Sköndal Gubbängen direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.