ANNONS

Socialsekretare flyr Tyresö

Socialsekreterare flyr från Tyresös socialförvaltning.

– Vi är i fritt fall, säger en källa till Mitt i Tyresö.

Den politiska oppositionen kräver att kommunens krisledningsnämnd aktiveras och tar över styret.
ANNONS

Personalflykten från Tyresös socialförvaltning har accelererat dramatiskt under hösten. Både chefer och socialsekreterare lämnar arbetsplatsen, vilket gör att Tyresö kommun inte längre kan uppfylla alla de lagstadgade uppgifter som en kommun har gentemot barn.

Oppositionsledaren Anita Mattsson (S) begärde i fredags att socialnämnden ska tvångsförvaltas.

– Vi har en hel avdelning som riskerar att stå utan personal den 1 mars och flera avdelningar saknar chef redan nu. Det här påverkar människors liv och hälsa och vi kräver därför att krisledningsnämnden aktiveras och tar över ansvaret, säger hon.

Enligt Ansa Hapala, tillförordnad chef för socialförvaltningen, står nu 59 placerade ensamkommande flyktingbarn utan socialsekreterare som följer upp hur det går för dem. Även andra barn riskerar att stå utan uppföljning.

Socialnämndens ordförande Andreas Jonsson (M) håller med om att läget är mycket allvarligt – detta eftersom kommunen inte längre klarar sina lagstadgade uppgifter.

– Men en tvångsförvaltning hjälper inte i situationen. Jag har lagt ett uppdrag till förvaltningen att redovisa vilka prioriteringar som ska göras för att hantera läget, säger han.

Orsaken till personalflykten är enligt Mitt i:s källa ett missnöje med en pågående omorganisation och ständiga sparpaket. Socialförvaltningens chef Åsa Danielsson menar att huvudorsaken till att så många socionomer lämnar Tyresö är att kommunen inte lyckats rekrytera det stora antal som behövs, vilket gjort det tungt för dem som finns kvar.

– Nu har vi startat ett arbete där vi lyssnar på personalen i syfte att hitta väl fungerande arbetsförhållanden.

ANNONS
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Tyresö direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.