Min lokala hjälte

Socionomer: Inför sex timmars arbetsdag

Trots att flera bemanningsföretag anlitades under sommaren ledde det inte till någon anställning.
Trots att flera bemanningsföretag anlitades under sommaren ledde det inte till någon anställning.
Det råder brist på socialsekreterare i Upplands-Bro.
Kommunen har anlitat konsulter för att täcka behoven, men saknar fortfarande personal.
Nu föreslår en grupp socionomer att kommunen inför sex timmars arbetsdag för att locka fler till yrket.

85 000-100 000 kronor per månad. Så mycket kostar en hyrsocionom i Upplands-Bro kommun. Och behovet av externa konsulter har ökat de senaste åren, enligt socialchef Eva Folke.

– Vi har under flera år haft svårigheter att anställa myndighetshandläggande personal. Det handlar om både socialsekreterare och biståndshandläggare. Det är ett bekymmer som går igen i hela landet, säger hon.

I en skrivelse från socialkontorets barn- och ungdomsenhet beskrivs en pressad vardag för kommunens socionomer, och hur förvaltningen kämpar för att anställa ny personal. Trots att kontoret har publicerat flera jobbannonser har det inte genererat någon anställning.

För att täcka behoven anlitades ett konsultföretag, men inte heller det hjälpte.

”Enhetsledningen kontaktade då ytterligare tio bemanningsföretag, för att rekrytera i ett akut skede under sommaren. Inget av dessa företag kunde erbjuda en konsult”, skriver gruppen som föreslår att Upplands-Bro inför sex timmars arbetsdag för att locka fler till yrket.

”Det råder ingen brist på socionomer, men de väljer istället att gå över till konsultfirmor för att tjäna mer pengar, få kortare arbetstider och ha ökad flexibilitet vilket i dag upplevs som attraktivt(…) Detta gör att det finns ett extra stort behov av att just Upplands-Bro gör något radikalt för att få hit duktiga medarbetare”, skriver de.

Enligt gruppen leder kortare arbetsdagar till mer effektivitet i arbetet och till positiva effekter på hälsan. Att låta socionomerna arbeta kortare men med bibehållen lön skulle inte leda till högre kostnader för skattebetalarna, anser de.

Eva Folke har tagit del av förslaget.

– Vi ska undersöka det och ta reda på förutsättningarna. Det är en seriös fråga som ska få ett seriöst svar. Det vi vill ha är långsiktiga lösningar, och konsulter är inte en långsiktig lösning, säger hon.