ANNONS

Söder får lagliga graffitiväggar

I höst byggs två lagliga graffitiväggar upp på Söder. En i Tanto och en i Barnängen.
ANNONS

Den borgerliga majoriteten förde ett korståg mot graffiti och införde nolltolerans. Den avskaffades av det rödgrönrosa styret och stadsdelsnämnden löper nu linan ut. I höst byggs graffiti­plank dels bredvid bollplanen i Tanto, dels tvärs över gatan från bollplanen vid Sofia skola.

Varför?

– Egentligen vill vi prata om öppna väggar hellre än graffiti. Det ger en bättre idé om vad det handlar om. Att ge människor utrymme att utrycka sig, säger stadsdelsnämndens ordförande Anders Göransson (S).

Ser du ingen risk att det blir ett ställe där man övar sig för att sedan ge sig ut och måla på olagliga ställen?

– Vi ska vara mycket tydliga med att det aldrig är okej att måla på annans egendom. Och det handlar inte det här projektet om. Meningen med det är att det ska finnas lagliga väggar.

Väggarna kostar 250 000 kronor – och när offentliga medel är inblandade följer också en hel del regler.

Det poängteras att väggarna ska vara öppna för alla, att kränkande budskap inte är tillåtna och att man inte får skräpa ner. I närheten ska det finnas papperskorgar och insamlingskärl för tomma burkar liksom ”någon typ av pallar/stegar att stå på vid målning” som bör sitta fast i väggen. Fryshuset ska vara med och ”stötta en ansvarsfull användning” av väggarna. Och de som målar ska informeras om att sprejfärger inte är bra för hälsan.

Frågan inställer sig ändå: hur hiphop är det?

– Vad som är hiphop ska nog gubbar i min ålder avstå ifrån att bedöma, säger Anders Göransson.

ANNONS

Beslut om väggarna fattas i nästa vecka.