ANNONS

Hus på Söder töms – hyrs ut som ”hotell”

Stefan och Lena har följt uthyrningarna i flera år.
Stefan och Lena har följt uthyrningarna i flera år.
Utdrivna hyresgäster, falska namnskyltar och skyhöga hyror.
Fastighetsägare på Söder tjänar stora summor på att förvandla vanliga hyresrätter till hotelliknande korttidsboenden.
– Vi har nya grannar varje vecka, säger husombudet Stefan.
ANNONS

”Är det en nöjesresa eller en affärsresa?”, undrar telefonisten på uthyrningsfirman Silverdoor Apartment.

Mitt i har ringt upp företaget för att ställa frågor om en ”framtida bokning”.

I samtalet får vi veta att bolaget hyr ut sju lägenheter på Kocksgatan på Södermalm. På Renstiernas gata finns ännu fler lägenheter att hyra.

Städning ingår

Priserna för bokningarna ligger på omkring 1 000 kronor per natt. Då ingår städning och tillgång till tvättstuga och parkering.

Vad som inte framgår är att lägenheterna ligger i vanliga hyreshus och att tvättstugan delas med husets resterande hyresgäster.

Silverdoor Apartments är ett av flera bolag som hyr ut lägenheter på korta kontrakt i Stockholms innerstad. Ett annat heter Beautiful Apartments. Bolagen gör ett avtal med fastighetsägaren och hyr ut möblerade lägenheter i korta perioder, men hur avtalen ser ut får vi inte veta. Metoden är dold för de flesta och relativt okänd för polisen.

”Förskräckligt”

Mitt i har pratat med flera hyresgäster i innerstan som berättar om hur deras bostadshus förvandlats till ett hotell i miniatyr. Hur de möter främlingar i trapphuset och om städerskor som lämnar högar med sängkläder utanför dörrarna.

ANNONS

– Majoriteten av lägenheterna har blivit hotell. Det är förskräckligt, säger en kvinna som bott på Kocksgatan i flera år.

Frågan är om det är tillåtet.

Zeljko Kranjeb, jurist på Hyresgästföreningen

Stefan och Lena är husombud för Hyresgästföreningen har följt uthyrningarna på Kocksgatan sedan 2007. I dag är de ensamma hyresgäster på sitt våningsplan.

– Det är tråkigt. Vi bor i ett hus med nya grannar varje vecka och vi har inte koll på vilka de är. När det är högsäsong är det svårt att få tvättider. Under lågsäsong är det tomt, säger Stefan.

Stefan och Lena har blivit ensamma på sitt våningsplan. Foto: Pekka Pääkkö.

Grönsaksnamn på dörrarna

Dörrarna på de tomma lägenheterna märks med namn på olika grönsaker och frukter – ett vanligt förekommande kodspråk bland hotellföretagen.

– Det står saker som ”lemon” och ”pepper”. Det är bara hittepå, säger Lena.

På anslagstavlan i entrén står namn på hyresgäster som lämnade huset för flera år sedan. På vissa dörrar står inga namn alls.

Namnen på dörrarna är borta. Istället har de märkts upp med namn på olika grönsaker. Foto: Pekka Pääkkö.

Ska utredas

Mitt i har kartlagt hotellägenheter i alla innerstans stadsdelar. På Upplandsgatan i Vasastan har minst 33 lägenheter omvandlats till hotell och på Markvardsgatan har hyresvärden tömt en majoritet av lägenheterna. Dessutom har flera hyresgäster berättat om hur hyresvärden försökt få dem att flytta.

– Han vill inte ha oss här. Om han fick välja skulle han göra hotell av allting, säger en hyresgäst i Vasastan.

Hyresgästföreningens jurist Zeljko Kranjeb vill utreda uthyrningarna. Här framför ett av de kritiserade husen på Karlsviksgatan på Kungsholmen. Foto: Pekka Pääkkö.

Hyresgästföreningen beskriver hotellägenheterna som ett fenomen som vuxit kraftigt den senaste tiden. Nu vill de utreda om metoden är laglig.

– Våra jurister har börjat titta på det här. Frågan är om det är tillåtet. Att driva hotell innebär helt andra regler, bland annat när det gäller brandsäkerhet. Dessutom är vi kritiska till att man tar bort hyresrätter från marknaden när det råder bostadsbrist, säger Zeljko Kranjeb, chef på juridiska avdelningen i Region Stockholm.

Äger 19 bostadsbolag

Mitt i har sökt fastighetsägaren på Kocksgatan, som äger sammanlagt 19 bostadsbolag, vid flera tillfällen, men han har inte svarat.

Vi har sökt båda uthyrningsbolagen men har bara kommit i kontakt med Beautiful Apartments. De vill inte kommentera avtalen med fastighetsägarna.

Fakta

Här är "hotellägenheterna" på Kocksgatan

På Kocksgatan 49  hyrs sju lägenheter ut via företaget Silverdoor Apartments.

På Kocksgatan 26 hyrs minst åtta lägenheter ut, och en på Kocksgatan 30.

Priserna diskuteras med företaget.

Städhjälp en gång i veckan ingår i priset.

 

Källa: Silverdoor Apartments
Fakta

Fler adresser på Söder

Renstiernas gata 19.

Köpmantorget 10, Gamla stan.

Nygränd 10, Gamla stan.

 

Källa: Silverdoor Apartments
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Södermalm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.