ANNONS

Söder populärast hos stockholmarna

Christina och Lars Teiner, här med hundarna Maj och Alice, har bott på Södermalm i 15 år. ”Jag är född i Vasastan men det här är mycket bättre”, säger Lars.
Christina och Lars Teiner, här med hundarna Maj och Alice, har bott på Södermalm i 15 år. ”Jag är född i Vasastan men det här är mycket bättre”, säger Lars.
Stockholmarna vill helst bo på Södermalm. För 50 år sedan hade inte stadsdelen hamnat på topplistan.

– Nej, absolut inte, Söder var väldigt nedgånget, säger Elisabeth Lilja, docent i sociologi.
ANNONS

Innerstan lockar mest. Men framför allt Södermalm. Mer än var fjärde väljer stadsdelen när de får lista var de helst skulle vilja bo i Stockholms län. Det visar en ny undersökning gjord av Opinion Stockholm på uppdrag av mäklarfirman Bjurfors.

Christina och Lars Teiner tar en promenad med sina hundar några kvarter från sitt hem på Magnus Ladulåsgatan. De flyttade till Söder för 15 år sedan och skulle inte kunna tänka sig att bo någon annanstans.

– Jag är född i Vasastan men det här är mycket bättre. Det är mer liv här, och så har vi nära till teater, affärer och restauranger, säger Lars.

– Vi trivs väldigt bra. Det finns ett rikt föreningsliv och det händer så mycket, också kulturellt. Det är trevliga människor och en trevlig anda, säger Christina.

söderandan lockar. Elisabeth Lilja, docent i sociologi vid Stockholms universitet, har intervjuat nyinflyttade söderbor. De lyfte inte sällan upp att de ville bli en del av just söderandan.

– Det är ju svårt att definiera vad söderandan är, men det bor många människor på Söder som jobbar med media, kultur, konst och mode. Det sätter sin prägel, också på utbudet av butiker. Men vissa grupper, som urinvånarna, känner sig inte hemma längre, säger hon.

För det Söder där de växte upp är väsensskilt från dagens.

– Uvecklingen är dramatisk. Det är en helt annan befolkning med andra inkomster och livsstil.

På 60-talet var Söder ett låginkomstområde som räknades som så nergånget att staden beslutade att riva stora delar. Man gick till verket och hela kvarter försvann.

ANNONS

Men på 70-talet kom vändningen. Staten gick in med pengar för att modernisera och renovera Södermalm.

– Centralvärme drogs in, man gjorde nya kök och badrum och många smålägenheter försvann. Det blev attraktivt att bo där, ­hyrorna och priserna steg. Stadsdelen blev livligare.

Det är just det som lockar, tror Pontus Kopparberg, vd på Bjurfors Stockholm.

– Folk vill ha restaurangutbudet, affärerna, caféerna – den livfulla miljön. Vi ser till exempel en trend att familjer bor kvar i stället för att flytta från innerstan när de får barn.

Fakta

Kungsholmen nästan lika populärt

1 098 personer fick frågan ”Var skulle du helst vilja bo?”. De fick välja max 3 alternativ. Här visas topp 4 i respektive område (i procent):

Källa: Bjurfors, Opinion Stockholm