Söderbon Göran har ritat våra nya sedlar

”Några kommer nog att sakna Selma Lagerlöf och Gustav Vasa. Men det får väl bli en Astrid i stället”, säger Göran Österlund.
”Några kommer nog att sakna Selma Lagerlöf och Gustav Vasa. Men det får väl bli en Astrid i stället”, säger Göran Österlund.
Söderkisen Göran Österlund är mannen bakom våra nya sedlar.

Han tycker att det är ett väldigt ståhej kring det hela.

När Riksbanken förra helgen ringde och berättade att hans förslag var det som vunnit låg han hemma i en dunderförkylning och hade helst velat stanna kvar under täcket. Men att slippa undan presskonferens på Riksbanken och oräkneliga intervjuer var omöjligt.

När Lokaltidningen Mitt i ringer, strax innan han ska vara med i radio, svarar han vänligt och tålmodigt på alla frågor. Men han låter också förstå att han tycker intresset för hans person är lite överdrivet.

Annat var det förr.

– För 30 år sedan var jag med och lade grunden till de sedlar som används nu. Då var Tumba bruk och Riksbanken väldigt noga med att det inte skulle komma ut vem som formgav dem. Och när de skulle offentliggöra en ny sedel var det knäpptyst ända tills den var färdig. Nu släpps den här nyheten tre år innan de nya sedlarna kommer i bruk.

– Sedlarna var nästan roligare förr. Euron är ju till exempel väldigt speciell. Den har stötts och blötts av så många och då blir det en ganska utslätad produkt. Här i Sverige kan vi fortfarande göra sedlar med nationell karaktär eftersom vi har kvar vår egen valuta.

Blir du rik av det här uppdraget?

– Nej, tyvärr. Som grafisk formgivare brukar man få provtryck, men det fungerar ju inte riktigt så med sedlar.

Fakta

Är frilansare

Namn: Göran Österlund.

Ålder: 63 år.

Bor: På Södermalm, uppvuxen i Årsta.

Familj: Sambo Inga-Karin Eriksson, illustratör och grafisk formgivare.

Gör: Frilansande grafisk formgivare. Har även gjort frimärken åt Posten, flaskor och etiketter för Vin & Sprit samt Regeringskansliets grafiska formgivning.

Aktuell: Har ritat de nya sedlarna. De är i valörerna 20, 50, 100, 200, 500 och 1000 kronor och pryds av sex kända kulturpersoner och sex svenska landskap.