Söderbon hade sex med ett barn i flera år

I nio år var de ett par. Hon var 12 år när de började ha sex – och han 36.

Nu, 15 år senare, har mannen dömts för de grova övergreppen.

De träffades enligt domenpå ”heta linjen” när hon var 12 år och han 36, förlovade sig när hon var 14 och flyttade ihop när hon var 15. När hon var 22 bröt hon sig loss och tog kontakt med polisen.

Nu, fem år senare, har 51-åringen dömts i Stockholms tingsrätt till två och ett halvt års fängelse för grovt sexuellt utnyttjande av underårig och grovt sexuellt utnyttjande. Mannen nekar och hävdar att de inte låg med varandra förrän hon fyllt 15.

När de träffades 1998 ljög de enligt domen båda om sin ålder. Hon sa att hon var 19, han att han var 26. När han sedan fick veta hennes riktiga ålder var han redan ”fast och förälskad”, som han säger i förhör, och de inledde en relation.

Flickan hade enligt förundersökningen en trasslig bakgrund och han blev snabbt hennes trygga punkt. En lärare förstod att hon hade en relation med en äldre man och gjorde en anmälan. Men båda nekade och förhållandet fortsatte. Hon hälsade ofta på honom i hans lägenhet på ­Söder eller så tog de in på hotell. Innan hon hade fyllt 15 hade de haft sex ett fyrtiotal gånger, enligt domen, och en gång filmade han det.

När paret hade flyttat ihop i ett radhus i en förort satte mannen upp webbkameror i bostaden. Han tvingade enligt domen flickan att ha sex med andra unga flickor, medan han såg på och fotograferade.

Mannen nekar till brott, men tingsrätten bedömer att kvinnans berättelse är trovärdig och att den stöds av både vittnen och bevisning. 51-åringen döms även för att ha utnyttjat en annan, då 13-årig flicka, som han bjöd på alkohol och hade oralsex med 2001. Totalt ska han betala 455 000 kronor i skadestånd till kvinnorna.

– Vi kommer att överklaga, säger mannens advokat Ewa Lilliesköld.

Även åklagaren Lisa Hannerfors funderar på att överklaga.

– Jag är nöjd med att han fälldes för alla gärningar, men jag hade yrkat på ­betydligt längre fängelsestraff så jag överväger att överklaga påföljdsdelen, ­säger hon.

Flickan som utnyttjades ­under så många år har det, enligt sitt målsägandebiträde, ganska bra i dag.

– Det som är viktigt är att den här mannen får ta konsekvenserna av sitt handlande, säger hon.

Fakta

Nio fall på fem år

När det gäller sexualbrott mot barn är preskriptionstiden förlängd.

I vanliga fall räknas tiden från den dag brottet begicks, men här räknas den från den dagen personen fyller 18 år.

Mellan 2008 och 2012 anmäldes nio fall av sexuellt utnyttjande av barn under 18 år på Södermalm.