ANNONS

Söderbor är skyldiga 685 miljoner kronor

Vid årsskiftet hade 3 754 Söderbor skulder på sammanlagt 685 miljoner hos Kronofogden.

– Man kanske har högre inkomst i stan, men då blir det också högre fallhöjd om något oförutsett händer, säger Lyxfällans Patrik Grimlund.
ANNONS

Stockholmarnas skuld till Kronofogden blir allt större. Bara mellan 2011 och 2014 har summan stigit med 586 miljoner.

På Södermalm jagas tusentals personer som sammanlagt är skyldiga 685 miljoner kronor.

Patrick Grimlund är programledare för Lyxfällan på TV3 där han träffar folk som lever över vad privatekonomin egentligen tillåter.

– Många tittar nog på programmet för att man kan tänka ”så dumma de är – så gör inte jag”, men många i innerstan har samma konsumtionsmönster som de i programmet. Man kanske har högre inkomst i stan, men då blir det också högre fallhöjd om något oförutsett händer, säger han.

Något samband med höga bostadslån ser Grimlund däremot inte som anledning till att många är i skuld.

– Där är räntan så låg just nu att det inte borde påverka. Jag tror det handlar om att man konsumerar i hög takt och i kombination med att något plötsligt händer, som en skilsmässa eller långvarig sjukdom. Man kanske har köpt mycket på kredit och det har fungerat bra tidigare och så plötsligt händer något som påverkar ekonomin negativt.

Stadsdelsförvaltningarna i Stockholm erbjuder budget- och skuldrådgivning för dem som inte får ekonomin att gå ihop.

Dit skickar också Kronofogden skuldsatta för att få hjälp att sanera ekonomin. Även därifrån bekräftas bilden att det främst är plötsliga förändringar som skilsmässor, dödsfall och arbetslöshet som ligger bakom skulder.

Men en grupp som allt mer hamnar i skuld i innerstan är ensamstående pensionärer som har gått ner i ­inkomst och har dyr hyra som inte täcks av bostadstillägg.

ANNONS

– De äldre människorna som alltid gjort rätt för sig hamnar i en situation då det är svårt att hantera löpande levnadskostnader, boendekostnader och betalning av skulder. Det ligger mycket skam och skuld i att hamna hos Kronofogde­n, säger säger Barbro Åslund, budget- och skuldrådgivare i innerstan.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Södermalm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.