ANNONS

Söderbor bjuder in ensamma på julafton

Många sitter ensamma på jul – men Söderbor försöker råda bot på ensamheten.

Jenny Hultgren Hellström ordnar julfirande för ensamstående föräldrar. Och Maria Llerena bjuder in sina grannar.
ANNONS

Julen är en tid av glädje för många. För andra en tid som innebär ensamhet och missmod. Jenny Hultgren Hellström i Gamla stan har tidigare hjälpt hemlösa men i år vill hon ge julglädje åt en annan grupp – ensamstående föräldrar.

– Många ordnar julfirande för hemlösa men ingen gör något för ensamma föräldrar som inte får ihop ekonomin, säger hon.

I år arrangerar hon därför Matklappen i Domkyrkoförsamlingens lokaler i Gamla stan. Lokala restauranger och företag har donerat både julmat och klappar.

– Vi ska ha det trevligt tillsammans – och ge barnen en riktigt fin jul, säger Jenny Hultgren Hellström.

Att vara ensam jul är många gånger mer stigmatiserat än ensamhet under resten av året. Maria Llerena på Wollmar Yxkullsgatan kände att det fanns många ensamma personer i kvarteret och ville göra något åt saken. Hon lånade kvarterets gemensamma lokal och bjöd in till fest på jul­afton för tre år sedan. Då dök 15 grannar upp, i fjol 25. I år hoppas hon att ännu fler ansluter sig till gemenskapen.

– I mitt hemland Kuba var det självklart att bjuda in ensamma grannar på jul. Och hade grannen ingen mat så bjöd de andra grannarna, säger Maria Llerena.

I kvarteret Maria Skolgata-Wollmar Yxkullsgatan är alla grannar välkomna till kvarterslokalen på julaftons eftermiddag. Föreningens kontaktkommitté står för den traditionella julmaten och Maria bidrar med kubanska smaker av vitlök, paprika och cassava.

– Och svarta bönor förstås, det är ett måste på det kubanska julbordet.

Hon klär som vanligt ut sig till tomtemor och har med sig en skivback med julsånger på vinyl.

ANNONS

Borde fler göra som du?

– Ja, alla borde bjuda in en granne eller två på lite julmat!

Fakta

Här kan du fira jul tillsammans med andra

Matklappen: Gratis julfirande för ensamstående föräldrar och ensamma pensionärer på julafton och juldagen, kl 12-20. Själagårdsgatan 13, Gamla stan. Föranmälan senast på julaftons morgon till tel 0760-661812.

Allhelgonakyrkan: Öppet julfirande på julafton med julbord från kl 15. Ingen föranmälan.

Jul i gemenskap: Immanuelskyrkan i city. Alternativt julfirande för stadens hemlösa, ensamma och de som tröttnat på den kommersiella julen. Ingen föranmälan.