Söderbor skänker bort mest av panten

Biståndsknappen
På Reimersholme trycker man oftast på biståndsknappen.
De som är mest benägna att trycka på biståndsknappen när de pantar burkar och flaskor är invånarna på Reimersholme. Det visar Vi-skogens årliga pantranking.

På fem i topp-listan över de matvarubutiker i Stockholms innerstad där man skänker mest av sina pantpengar till Vi-skogen finns två Södermalmsbutiker med i toppen. Både första- och andraplatsen tillhör Södermalm.

Långt över snittet

Nummer ett är Coop på Reimersholmsgatan där 16 kronor och 23 öre av varje hundralapp skänktes till Vi-skogens arbete med att plantera träd i Afrika. Två på topp fem-listan blev Coop Vintertullen på Barnängs Tvärgränd, som skänkte 6,63 kronor per pantad hundralapp i snitt under förra året.

I snitt i hela länet skänktes 2,75 kronor av varje pantad hundralapp till Vi-skogen via biståndsknappen i Coop-butikerna. Totalt samlades över 2 miljoner in i Stockholm.

100 000 nya träd

– Vi vill rikta ett varmt tack till alla som trycker på Biståndsknappen i Stockholm. Pantpengarna från det senaste året motsvarar över 100 000 nya träd i Afrika. Träden ger en bättre miljö, pengar till barnens skolgång och skyddar människor mot klimatförändringarnas effekter, säger Henrik Brundin, vice vd för Vi-skogen

Pantpengarna från Reimersholme och Barnängs Tvärgränd tillsammans blev över 60 000 kronor under förra året och räckte till 3 173 träd.

 

Fakta

Topp fem i innerstaden

1 Coop Reimersholmsgatan: 32 524 kr  (16,23%)

2 Coop Konsum Barnängs Tvärgränd: 30 931 kr (6,63%)

3 Coop Konsum Kungsholmsgatan: 23 890 kr (4,80%)

4 Coop Konsum Badstrandsvägen: 13 321 kr (4,70%)

5 Coop Konsum Storgatan: 9 924 kr (4,24%)

Källa: Vi-skogen
Fakta

Biståndsknappen och Vi-skogen

  • Biståndsknappen introducerades 2004 och finns nu i 618 Coop-butiker över hela landet.
  • Sedan starten har kunderna som trycker på Biståndsknappen skänkt 79,7 miljoner kronor.
  • Det motsvarar närmare fyra miljoner nya träd i Rwanda, Tanzania, Kenya eller Uganda där Vi-skogen arbetar.
  • För tjugo pantade kronor kan en bonde i Afrika plantera ett nytt träd.
  • Träden ökar inkomsterna och skyddar mot torka, skyfall, jorderosion och andra effekter av klimatförändringarna som i dag drabbar miljontals människor i Afrika.
Källa: Vi-skogen