Söderborna äter ute på krogen som aldrig förr

krog äta ute
Nära dubbel omsättning på stans krogar förra året jämfört med för tio år sedan.
Över 500 nya restauranger och fördubblad omsättning på tio år.
Stockholm krogliv blomstrar – och vi äter ute som aldrig förr.
En mer kräsen kundkrets med pengar i plånboken, det tror Söderkrögaren Giulio Arrighi är en av förklaringarna.

Giulio Arrighi är Da Luigis restaurangchef. Han har jobbat på restaurangen på Swedenborgsgatan i över tio år och har sett krogutvecklingen på Södermalm.

En mer kräsen kundkrets med pengar i plånboken och bättre koll på dryck är vad som ligger bakom krögarnas guldålder, det tror Da Luigis restaurangchef Giulio Arrighi.

Han pratar om en växelverkan mellan kunder och restauranger när han ska förklara varför fler lägger pengar på krogen nu för tiden.

– Gästerna är kunnigare och därmed har servicenivån ökat på restaurangerna vilket leder till högre konkurrens och högre standard. Och folk lägger mer pengar på bättre viner nu också. De är mer beresta nu. Man kanske har varit i Italien och provat något och sedan kommer man tillbaka hit och vill ha samma smaker.

Att det de senaste åren varit sommargågata på Swedenborgsgatan har också gjort sitt till.

– Det blir mer av en utlandskänsla, särskilt nu på sommaren. Och samtidigt känns det som att hela området har fått ett lyft generellt.

Läs hela vårt krogreportage här: 500 fler krogar i Stockholm – på tio år