Söderdagisets matsedel orsakar facebookstorm

Det blåste upp till facebook-storm om matsedlarna på förskolor i Stockholm och Arjeplog.
Det blåste upp till facebook-storm om matsedlarna på förskolor i Stockholm och Arjeplog.
Många har reagerat på skillnaden mellan matsedlarna på en förskola i Stockholm och den i Arjeplog.
Många har reagerat på skillnaden mellan matsedlarna på en förskola i Stockholm och den i Arjeplog.
En jämförelse mellan två matsedlar från förskolor i Stockholm och Arjeplog har skapat storm på Facebook. Tidningen Land plockade upp diskussionen och skrev en artikel med rubriken "Här är matsedeln som visar det delade Sverige".

Ulricha Johnsons son går på en av Pysslingens förskolor vid Nytorget. När hon lade upp förskolans matsedel på sin Facebooksida fick hon flera kommentarer, bland annat från sin kollega Åsa Lundmark i Södra Sunderbyn utanför Luleå som letade upp sin kommuns matsedel och jämförde.

– Jag har aldrig sett skillnaden mellan stad och landsbygd så tydligt. När jag visade den för mina samiska vänner utbrast de: Kolonialism! Hunger games! säger Åsa Lundmark från Södra Sunderbyn.

Debatten tog fart och tidningen Land plockade upp den. Några tyckte att Stockholmarna kunde få ha sin fjolliga hipster-meny, att den norrländska menyn var rejälare. ”Stackars barn i Stockholm som får leva på sånt skräp”, skriver en.

Andra menar att det handlar om snedfördelning av resurserna.

– Det kan vara svårt att greppa de enorma skillnader det är mellan stad och glesbygd. I Arjeplog har alla kommunens förskolor, grundskolor och gymnasier samma meny för att de försöker vända på varenda skattekrona, säger Åsa Lundmark.

Hon tycker att Stockholmsmenyn är skrattretande.

– Det finns något ytligt och skrytigt i Stockholmsmenyn som känns rent ut sagt overkligt, världsfrånvänt. Kyckling och ris är ju faktiskt alltid i slutändan kyckling och ris, säger hon.

Men det håller inte Ulricha Johnson med om.

– Dels är det väl bra att allt är ekologiskt så att barnen får i sig mindre gifter. Dels tänker jag att det här handlar om att här finns 27 dagis i det här området som konkurrerar om barnen. Matsedeln lockar föräldrar som bryr sig om vad barnen äter, säger hon.

Hon ser också humorn i de två matsedlarna bredvid varandra.

– Jag är själv inflyttad norrlänning och tycker också att metronormen är jätteproblematiskt. Jag tänker inte försvara mediernas Stockholmsperspektiv. Men jag tror inte alls att det här handlar om stad och land.

Hon har själv vänner som på Facebook raljerade om att matsedeln var typiskt Södermalmshipsters.

– Men vad är problemet? Vem skulle inte vilja smaka på den här underbara menyn. Jag tror att det handlar om mansbilden som håller på att förändras. När män bakar och stickar tröjor blir det på något vis hotfullt. Jag reagerar också på att ordet fjollig som vanligt dykt som skällsord mot stockholmare. Men är det verkligen det värsta man kan vara, säger hon.

– Man har ett underdogperspektiv från landsbygden, och visst mycket är orättvist, men att det hjälper ingen att polarisera på de här viset.

Emma Patterson är projektledare på Skolmat Sverige som hjälper skolor att utveckla sina måltider.

– Det här går ju inte att jämföra. Stockholmsförskolan har uppenbarligen lagt kraft på att förmedla hur de jobbar med mat. Att de uttrycker sig olika behöver inte nödvändigtvis visa på kvalitet, säger hon.

Skolmat Sverige kan se att det finns skillnader i kvaliteten på måltiderna mellan skolor, men det finns ingen data som visar att det skiljer sig just mellan landsbygd och stad.

Så vad tycker Ulrichas son om maten på sin förskola?

– När jag frågar vad han har ätit svarar han att han inte vet vad det heter. Men han käkar fyra portioner, säger hon.

Fakta

Röster om matsedlarna

”Storstadskulturens fjollighet framstår tydligt, det är ingen slump att tramsandet i samhället är på tillväxt.”

”Går det åt mycket KRYDDIG BÖNSALLAD till en treårspublik?”

”Mycket bättre meny i Norrbotten. Sen så behöver man ju inte använda onödigt mycket ord för att tala om vad man serverar.”

”En ‘vetenskaplig studie’ som man kan göra är att googla matsedlar på andra skolor i Stockholm. Ganska lätt att konstatera att detta inte är en matsedel representativ för Stockholm utan bara spelar på ett tröttsamt underdogperspektiv. Bättre kan ni.”

Källa: Facebook