Söderlivet populärast i serier

Anna Seidevall-Byström jobbar med att färdigställa serieutställningen om livet i Stockholm som öppnar nästa fredag.
Anna Seidevall-Byström jobbar med att färdigställa serieutställningen om livet i Stockholm som öppnar nästa fredag.
Serien är den nya tidens folklivsforskning.

Det menar Stadsmuseet som i utställningen ”Stockholm i seriernas värld” visar hur bland andra Södermalmsborna lever sina liv på krogen, i hemmet och i tunnel-banan.

– Serierna kommenterar det som händer här och nu. De är en sorts modern folklivsforskning och vi har ju alltid jobbat med samtidsdokumentation, säger Anna Seidevall-Byström, utställningsproducent på Stadsmuseet.

Sedan i somras har hon och två kollegor plöjt igenom mängder av serier som handlar om livet i Stockholm.

Nu är de snart klara med utställningen som öppnar nästa fredag. Där visas original av 21 serietecknare – bland andra Martin Kellermans ”Rocky”, Lena Ackebos ”Fucking Sofo” och ”Vi ses i Sofo”, Charlie Christensens ”Arne Anka” och Pelle Forsheds och Stefan Thungrens ”Stockholmsnatt”.

Serierna är gjorda under 2000-talet och har delats in i teman som krogen, tunnelbanan, familjen, grannarna och hemmet.

– Om man tittar historiskt så fanns i tidningar skämtteckningar där man drev med samtiden och det kommer ganska mycket i serier nu.

Exempelvis Arne Anka är ju mycket samhällskritik, fast i serieform, säger Anna Seidevall-Byström.

Den populäraste stadsdelen bland serietecknarna är Södermalm. Men vad i miljön som skildras varierar. En av Lena Ackebos serier handlar om en man som är infödd Södermalmsbo och har fått ta över sin pappas hyresrätt vid Vitabergsparken. Men efter att grannarna ombildat till bostadsrätt uppstår problem och de vill kasta ut honom eller betala honom 150 000 för att få hyreslägenheten.

En av Pelle Forsheds och Stefan Thungrens serier handlar om en kvinna som under en promenad vid Slussen beklagar sig för sin kompis över att hon just kommit ut som lesbisk och sagt upp sig från jobbet och inte har lyckats chocka någon i bekantskapskretsen.

Vännen menar att det blir så när man bara umgås i mediekretsar i innerstan och att hon ska testa att inleda ett heterosexuellt förhållande med en vitvaruförsäljare och flytta till villa i Ullared om hon vill testa kompisarnas fördomar. ”Flytta till Ullared och bo i villa? Men det är ju osmakligt…” svarar kvinnan. ”Jag vet, det finns många perversa rörelser bortom Skanstull…” svarar hennes vän.

På utställningen finns förutom serier även filmer där serietecknarna intervjuas. Man kommer även att få se hur det går till att göra en serie: Från att hitta på en historia, fotografera och göra research i miljöerna, till att göra en storyboard och börja skissa.

– Det är roligt att se vilka duktiga konstnärer serietecknarna är. Många är otroligt duktiga med detaljer, säger Anna Seidevall-Byström.

Bild från Lena Ackebos seriealbum ”Fucking Sofo”.

Fakta

Fucking Sofo och andra album visas

Fredag den 25 januari öppnar Stadsmuseets utställning ”Stockholm i seriernas värld” som skildrar hur Stockholmarna lever sina liv.

Utställningen visar serier av 21 tecknare gjorda under 2000-talet i Stockholmsmiljöer.

Den populäraste stadsdelen att skildra är Södermalm.

Utställningen pågår till och med den 5 maj.