Tre saker att göra på Södermalm under Kulturnatten i helgen

Vill du dygna på Stadsmuseet? – nu har du chansen!
Vill du dygna på Stadsmuseet? – nu har du chansen!
Spendera 24 timmar på nyöppnade Stadsmuseet, lär dig allt om internetkultur eller måla kroki? Kulturnatten 27 april svämmar över med grejer att göra i Stockholm – här är tre saker att göra på Södermalm.

1. Stadsmuseet slår upp portarna – har 24-timmarsöppet

Stadsmuseet öppnar igen. Under 24 timmar återlanseras Stockholms historia.

Huset fylls med sång, musik, mat och upplevelser från år 1527 fram till idag. Runtom i den helt nya utställningen vimlar krogmadamer, ryssar, sjungande 30-talsfröknar och historiska personer.

Smaka på sill och korv i Källarstugan, prova dräkter, ta en selfie med Bellman och kolla in breakdance. Efter det blir det ännu mer dans och barockdisco samt möjlighet till häng på klubb med punkare och popsnören.

Morgonen gryr sedan med 80-talsgympa. Därefter hålls föreläsningar om allt från arkitektur till pest och arkeologi.

Tider: 27 april 16.00 – 28 april 16.00

2. Testa kroki på Basis

Basis öppnar sina ateljéer för Stockholmarna. Workshops för alla. Måleri vid staffli och Seriestafett, gemensam serieteckning – hela kvällen.

18.00-18.45 / 19.00-19.45 / 20.15-21.00 / 21.00-21.45
Kroki – teckna av en modell i drapering.

21.30-23.00
Linjeteckning till livemusik – teckna till musik. Följ musiken, låt den bli till en rörelse i din teckning.

Material finns.

3. En helkväll om internetkultur

Fotografen Kristina Alexanderson ger en föreläsning på Goto 10 om att skapa fotoprojekt som uppstår på internet och sedan landar på internet.

Hon berättar om sitt fotografi som handlar om att undersöka identitet, vem eller vilka vi blir/är samt vad som definierar oss.

18.30-19.30
Artist talk – hur ser en stormtroopers vardag ut vid sidan av dödsstjärnan? Kristina Alexanderson berättar om att skapa fotografier för internet med leksaker som motiv.

20.00-21.00
När trollen klev in i politiken – en historisk genomgång. Internetmuseum erbjuder en historisk genomgång av hur trollkulturen blivit en politisk maktfaktor.

Du får veta mer om alt-right-rörelsens band med internetkulturen, genom 80-talsestetik, tecknade grodor, raljant antisemitism och rasism, allt inlindat i 4chans ironiska trollkultur.

19.30-20.00
Internet 20 år fram och tillbaka. Hela världen har förändrats efter att internet trädde in i våra hem och arbetsplatser.

Hur såg internet ut för 20 år sen? Vilka beteenden, kulturyttringar och tjänster har betytt mest under tiden? Och hur ser internet ut om 20 år?

Internetmuseum presenterar en föreläsning om världens bästa uppfinning som förändrat världen.