Här kommer stan få nya ordningsvakter

Medis är en av platserna där detta kommer bli en vanligare vy framöver. (Arkiv)
Medis är en av platserna där detta kommer bli en vanligare vy framöver. (Arkiv)
Stockholms stad har beviljats tillstånd att använda ordningsvakter på ytterligare två platser i innerstan.
– Det är två levande och populära platser som inte ska behöva begränsas på grund av ordningsstörningar, säger Erik Slottner (KD) i ett pressmeddelande.

Ordningsvakterna ska utgöra ett komplement till polisen på stökiga och otrygga platser.I dagsläget har staden 65 mobila ordningsvakter som rör sig mellan de områden där de har befogenheter.

Och nu blir det alltså två nya områden som omfattas. En ansökan om att göra Medborgarplatsen och Tantobadet på Södermalm till nya befogenhetsområden har beviljats av polisen.

– Medborgarplatsen med omnejd är en levande och välbesökt plats året runt med många restauranger och barer. Likaså är Hornstulls strand och Tantobadet platser med mycket uteliv dygnet runt, speciellt under sommarhalvåret, säger trygghetsborgarrådet Erik Slottner (KD) i ett pressmeddelande.

Staden nekades tillstånd för Hornsbergs strand

Sedan förra året patrullerar ordningsvakter i det intilliggande Björns trädgård. De nya befogenheterna på Medborgarplatsen är tänkta att göra hela området mellan tunnelbanan och Södra station tryggare.

Tillståndet för Tantobadet innefattar också Hornstulls strand, Drakensbergsparken och strandpromenaden fram till koloniområdet.

– Tantolunden är en av stadens parker där det inte råder alkoholförbud. I samband med att platsen är väldigt välbesökt har det tyvärr förekommit ordningsstörningar som vi nu vill förebygga med denna insats, säger Erik Slottner i pressmeddelandet.

Tidigare i somras nekades staden tillstånd att fortsätta använda ordningsvakter på Hornsbergs strand.