Den genomsnittlige ”delaren” en 35-årig man som bor i en enrumslägenhet på Södermalm.
Den genomsnittlige ”delaren” en 35-årig man som bor i en enrumslägenhet på Södermalm.

Södermalm går i täten i delningsekonomin

Nyheter 

Södermalmsborna är överlägset piggast på att använda sig av delningstjänster.
Nästan hälften av alla delningar i Stockholms innerstad görs på Södermalm, trots att bara drygt en tredjedel av Stockholmarna bor där.

Stockholmarna är bäst i Sverige på delningsekonomi och över 18 procent har någon gång provat på att använda sig av så kallade delningstjänster som till exempel Airbnb och Airdine, enligt en Sifo-undersökning.

Allra bäst på att använda sig av delningsekonomi är Södermalmsborna. Nära hälften av delningarna i Stockholms innerstad görs här. Det visar Drive Nows nya delningsekonomiindex som mäter antalet delningar hos bostadsförmedlaren Airbnb, social dining-appen Airdine, kontorsförmedlaren Workaround och bilförmedlaren Drive Now.

Genomsnittlige ”delaren”

Att Södermalm är den mest aktiva stadsdelen när det kommer till delningsekonomi kanske inte är så konstigt. Stadsdelen har ju faktiskt utsetts till en av världens trendigaste av bland annat tidningen Vogue, Business Insider och nu nyligen av Travelsupermarket, vilket Mitt i berättat om tidigare.

I nuläget är den genomsnittlige ”delaren” en 35-årig man som bor i en enrumslägenhet på Södermalm. Omkring 60 procent av Stockholmarna som hyr och hyr ut bostad, bil, kontor och bjuder på middag är män.

Än så länge är det bara 1 procent av Sveriges alla delare som är så kallade superanvändare, som både hyr och hyr ut saker till andra, enligt en Sifo-undersökning.

Delningsekonomi

Delningsekonomi innebär olika arrangemang för att hyra, dela eller låna saker istället för att själv äga dem. Även olika möjligheter att ta del av tjänster, byta och ge bort saker räknas in i begreppet. Begreppet delningsekonomi används framför allt på de tillfällen när Internet och annan informationsteknologi används för att möjliggöra delningen, bytet, hyran eller liknande. Exempel är taxitjänsten Uber, övernattningstjänster som Airbnb, samt bilpooler.

Källa: Wikipedia

Fler nyheter från Stockholm

Ett fallfärdigt hus på 55 kvadrat såldes för 4,5 miljoner
Bostad

Miniruckel i Bromma såldes för 4,5 miljoner

Här måste äldre bo i tio månader medan Gustavsgården renoveras
Nyheter

Containerlägenheterna blir större

Brott

Internationellt efterlyst bankrånare gripen

Nyheter

Stadsmuseet rasar mot radhus vid Folkets hus

Nyheter

Polisen självkritisk till insats i Rinkeby

Nyheter

Nej till privat BB i Nacka