Södermalms styre flyttar – från Medis till Sjöstan

Till vänster Göta ark på Medis. Till höger Virkesvägen 3, som i dag är trevåningshus. Men kåken ska byggas om till åtta våningar. Klart 2021
Till vänster Göta ark på Medis. Till höger Virkesvägen 3, som i dag är trevåningshus. Men kåken ska byggas om till åtta våningar. Klart 2021
Södermalms stadsdelsförvaltning och nämnd ska flytta, från Medborgarplatsen till Mårtensdal i Sjöstan.
Beslutet retar oppositionen.

Lokalen där Södermalms styre sitter i dag, Göta Ark på Medborgarplatsen, är i dag inte bra, enligt ett tjänsteutlåtande. Medarbetare sitter trångt och mörkt, inomhusklimatet är inte gott nog och det saknas tillräckligt många mötesrum. Dessutom ska kåken renoveras, vilket gör att personalen måste evakueras och att hyran stiger.

Därför beslutade Södermalms stadsdelsnämnd på sitt senaste möte att förvaltning och nämnd ska få ett nytt hemvist, på Virkesvägen 3 i Mårtensdal i Hammarby sjöstad. Ett stenkast från där Fryshuset ligger.

Är kritiska

Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna satte sig emot beslutet.

– Området kring Medborgarplatsen är Södermalms stadsdelsområdes geografiska, sociala och kulturella centrum. Det är Södermalms hjärta. Därför behöver vi utreda möjligheten att stanna kvar i området ytterligare, tyckte Anders Göransson (S) vice ordförande i stadsdelsnämnden.

Men majoriteten tyckte annorlunda och klubbade igenom beslutet. Men flytten kommer dröja minst några år. Möjlig inflyttning på Virkesvägen beräknas till vårvintern 2021.