Min lokala hjälte

Söderort är fullt av farliga bilister

Hägerstensvägen fungerar som en genväg och dessutom finns flera skolor i närheten. Johanna och Peter från trafikpolisen i Söderort gör därför en kontroll på vägen.
Hägerstensvägen fungerar som en genväg och dessutom finns flera skolor i närheten. Johanna och Peter från trafikpolisen i Söderort gör därför en kontroll på vägen.
Farliga förare trafikerar vägarna i söderort.

Västberga industriområde och Magelungs­vägen är två av de platser där risken är större att möta en påverkad förare.

Förra tisdagen stoppades en rattfull kvinna i Liljeholmen. Hon kom från Södermalm och körde över Liljeholmsbron. Förare i bilen bakom reagerade på att hon körde märkligt och kontaktade polisen som kunde stoppa henne.

– Hon körde med förardörren öppen. Men själv tyckte hon att hon körde bra, säger Göran Blylod, enhetschef vid trafikpolisen i söderort.

När Lokaltidningen Mitt i följer med polisen vid en kortare kontroll på Hägerstensvägen är det dock lugnt.

Bilarna varnar varandra med sina blinkers, och någon kryper fram i 19 kilometer i timmen. ­Under kontrollen stoppas två fort­körare, ingen rattonykter.

Men under två veckor i slutet av oktober och början av november genomförde trafikpolisen tillsammans med närpolisen i söderort insatsen Höstglöd. Under kampanjen storsatsar polisen på att hitta förare påverkade av alkohol och droger, samt olovliga körningar.

– Vi började med de stora genomfartslederna, men det gav inte så mycket så då bytte vi strategi. Vi genomförde mindre kontroller och arbetade civilt med att följa efter bilar och göra slagningar på dem. Då fick vi helt andra ­resultat, säger Göran Blylod.

Han säger att det handlar om magkänsla, men om det är något som är fel med en bil kan det ofta finnas mer.

– Om någon har en krossad lykta finns det kanske fler fel på bilen. Om någon kör väldigt fort saknar den kanske körkort eller är påverkad. Ett felbeteende leder ofta till ett annat.

Polisen vet också vilka platser och vägar som de påverkade brukar välja. Kontrollvägen vid OKQ8 i Västberga är en sådan plats. Liksom Magelugnsvägen. Över huvud taget är risken att stöta på en onykter förare större på mindre vägar, på kvällen och natten mellan 18 och 04 eller på morgonen när Systembolaget öppnar.

Polisen har koll på de återkommande trafikbrottslingarna och punktmarkerar dem för att för­söka få bort dem från vägarna.

Enligt Trafikverkets uppskattning görs varje dag cirka 15 000 bilresor i landet av påverkade förare. Det motsvarar 0,2 procent av alla bilresor. Under Operation höstglöd fann polisen en betydligt högre andel påverkade förare.

– Det beror på att vi arbetar underrättelsebaserat. Vi vet var vi ska stå och vilka bilar vi ska titta på för att ha störst chans att hitta de som kör påverkade, säger Mikael Gelius, inspektör vid trafikpolisen i söderort.

Ett felbeteende leder ofta till ett ­annat.Göran Blylod, trafikpolisen

Fakta

Två av hundra förare var påverkade

1 505 utandningsprov genomfördes under två veckor i söderort.

Resultatet blev 18 som körde bil med för mycket alkohol i kroppen och 16 drograttfulla.

Under insatsen stoppades även 118 bilister misstänkta för fortkörning. Tio av dem blev av med körkortet.

39 förare stoppades misstänkta för grov olovlig körning.