Söderort är redo för rå fisk

Franjo Pravdic har fört hit barndomens smaker.
Franjo Pravdic har fört hit barndomens smaker.
En peruansk specialitet. Marinerad fisk med olika såser.

Franjo Pravdic är övertygad om att folket är redo.

En enkel och ljus lokal på Hökarängsplan, ett stenkast från tunnelbanan. Röd- och vitrutiga dukar på borden, och så Franjo Pravdic i dörren, fortfarande en aning matt efter helgens rusch.

– Herre jösses. Jag var nog inte riktigt beredd på att så mycket folk skulle komma, säger han.

Franjo Pravdic ringde till grossisten i panik och ropade: ”Mera fisk! Nu!”

Fisken kom. Och gästerna fick äta samma typ av mat som för Franjo Pravdic smakar barndom och uppväxten i Peru. Halvrå fisk som har marinerats i bland annat citron och chili.

En rätt som knappast hade gått hem hos svenskarna när Franjo kom hit och började arbeta i restaurangbranschen för drygt 20 år sedan. Men med tiden har den dykt upp på menyn på olika krogar, och nu tror Franjo att folket är redo för en rejäl dos.

– Jag hade kunnat satsa på en större lokal i stan. Men jag är inte den typen av affärsman. Jag följer mitt hjärta, vill jobba i liten skala och med humana priser. Kontakten med människor och härliga näringsrika råvaror är det som får mig att må bra, säger han.

För den som inte är sugen på ceviche alla dagar i veckan erbjuder Franjo även ett par varma rätter och fisksoppa.

Han öppnade i augusti och har redan hunnit få fina recensioner. Vad gäller tillströmningen av kunder har den ökat i jämn takt.

– Vissa menar att Hökarängen inte är det bästa stället att sälja ceviche på. Själv anser jag att har man bra mat så kommer kunderna förr eller senare. Om man så skulle ligga mitt i skogen så tar de sig dit.

Foto: carlos montecinos

Foto: carlos montecinos

Foto: carlos montecinos

Fakta

Bor i Stureby

Namn: Franjo Pravdic.

Ålder: 48 år.

Bor: Med barn och sambo i Stureby.

Bakgrund: Har arbetat som kock på flera olika restauranger i Stockholm. Många år på Carnegie lunchservering.

Om sin närmsta granne: Martha driver kafé Colombia och säljer sydamerikanska matvaror. Vi har blivit Hökarängens sydamerikanska hörna.

Favorit: Ceviche crema amarilla. Marinaden har gul chili som bas. En riktig hälsoboost.