ANNONS

Andrahandshyrorna i nästan hela söderort ökar

Att bygga hus på tak börjar sprida sig i Söderort.
De flesta andrahandshyrorna har ökat i söderort sedan samma kvartal för ett år sedan.
Det blir dyrare att bo i andra hand i nästan hela söderort. Men skillnaderna är stora och det finns några undantag.
ANNONS

Trenden med skenande priser på Stockholms andrahandsmarknad har pågått i flera år.

De stora ökningarna sker nu i förorterna – och inte i innerstan som tidigare.

– Vi ser en ökning i antal personer som vill hyra ut, vilket i sin tur kan vara en konsekvens av nedkylningen på bostadsmarknaden. I statistiken ser vi också att fler hyresgäster blickar ut utanför tullarna. Det gör att de priserna stiger men från betydligt lägre nivåer, säger Mattia Tosti, talesperson på Qasa.

I nästan hela söderort blir det dyrare att bo i andra hand. Enligt nya siffror från bostadssajten Qasa har andrahandshyrorna ökat med 7 procent i Enskede och Skarpnäck, 10 procent i Hägersten och Liljeholmen och hela 26 procent i Skärholmen. Farsta och Vantör är undantagen som bekräftar regeln, där har andrahandshyrorna minskat med 7 procent sedan samma tid förra året.

Stora skillnader mellan områden i söderort

I Enskede och Skarpnäck får du nu i snitt betala 11 078 kronor i månaden för en lägenhet i andra hand, en ökning med knappt 700 kronor jämfört med förra året.

Ökningen för en genomsnittlig etta i de områdena är ännu högre, hela tolv procent.

Farsta och Vantör är de enda områdena i Söderort där andrahandshyrorna minskat under andra kvartalet 2018 jämfört med andra kvartalet 2017. Där får du i genomsnitt betala 9 332 kronor i månaden för en lägenhet nu, 665 kronor mindre än förra året.

Statistiken grundar sig på 17 187 bostadsannonser på sajten Qasa och jämför andrahandshyror under andra kvartalet 2017 med samma period 2018.

ANNONS