ANNONS

Söderorts gångbanor ska snöröjas bättre – nästa år

cykelväg, gångväg, liljeholmen
Rensopad cykeväg, snömoddig gångväg.
Nära 4 000 klagomål har hittills kommit in om halkan i Stockholm.
Den hårda kritiken har tagit skruv. I stora delar av söderort ska gång- och körbanor prioriteras högre – men först under nästa vinter.
ANNONS

Reaktionerna har varit starka mot trafikkontorets snöröjning i år. Framför allt är många upprörda över att cykelbanor snöröjts snabbt och grundligt medan trottoarer och gångbanor alldeles intill förblivit glashala.

Nära 4 000 klagomål har hittills kommit in om halkan, från stockholmarna.

Kritiken har tagit skruv. Trafikborgarrådet Daniel Helldén har gått ut och lovat att trottoarer ska börja prioriteras högre. I en artikel i DN har han dock förklarat att det dröjer två år, eftersom trafikkontorets är bundet av avtal med sina entreprenörer fram till dess.

Söderort först ut

Men det finns undantag. För Hägersten, Liljeholmen, Skärholmen, delar av Älvsjö och Bromma är nya upphandlingar redan klara. De börjar gälla den 1 september 2019, och innebär att gång- och körbanor ska snörjas snabbare än i dag.

”I de nya upphandlingarna har gång- och körbanor fått högre prioritering, vilket innebär att de ska vara färdigröjda snabbare än i dag. Bussgatorna har också fått högre prioritering. Vi börjar snöröja där tidigare än i dag”, skriver Malinda Flodman, pressansvarig vid trafikkontoret, till Mitt i.

Enligt henne innebär det här inte att cykelbanorna kommer att prioriteras ner.

Den metod som används på cykelbanorna är sopsaltning – banorna sopas rena från snö innan de saltas. Det är effektivt men svårare att tillämpa på gångbanor där det oftare finns hinder där, som papperskorgar och stolpar. I vinter har ändå ett antal gångbanor i Vasastan sopsaltats, i ett pilotprojekt. Om den metoden ska testas även på gångbanor i söderort nästa vinter är inte klart.

ANNONS

Detta är en ny version av artikeln, med korrekt siffra på antalet klagomål. Trafikkontoret lämnade först ut fel siffror.

Fakta

Nära 5 000 klagomål på vinterväghållningen

Hittills har så har många felanmälningar kommit in till trafikkontoret under vintersäsongen 2018/2019.

3 858 felanmälningar kom in om halka, vecka 49–vecka 5.

4 579 felanmälningar kom in om vinterväghållning, inklusive halka,  vecka 49–vecka 5.

Källa: Trafikkontoret
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.