Söderorts maffigaste julfest

Rågsvedsbon Björn Dahlström och Michael Silkesjöö, föreståndare för Nya Rågsveds Folkets hus, gillar idén med Gemensam jul.
Rågsvedsbon Björn Dahlström och Michael Silkesjöö, föreståndare för Nya Rågsveds Folkets hus, gillar idén med Gemensam jul.
Björn Dahlström och hans två tonårssöner tröttnade på att fira julafton hemma. I stället äter de sitt julbord i Nya Rågsveds Folkets hus.

Och de är inte ensamma. 400–500 personer kommer hit varje jul.

En vecka före julafton är det bråda dagar i Nya Rågsveds Folkets hus. Personal och volontärer förbereder söderorts troligen största firande. Mellan 400 och 500 människor brukar fira julafton här – och det lär bli lika många i år. De får äta ett maffigt julbord, lyssna på julsånger, höra julbetraktelser och – inte minst – umgås.

– Jag kommer för stämningens skull. Det är så gemytligt här och man pratar med folk man inte skulle träffa annars. Och så är detväldigt god mat, säger Rågsvedsbon Björn Dahlström.

Det blir fjärde året han firar julafton i Folkets hus. Tidigare firade han ”vanlig Svenssonjul” med sina två söner men när de kom upp i tonåren var det inte lika roligt längre. De ville testa en ny modell.

– Killarna äter julmaten, sedan drar de. Men jag stannar. Det blir trevligare och trevligare för varje år, säger Björn Dahlström.

Firandet, som pågår klockan klockan 12.30–16, är gratis. 50 volontärer lagar mat, diskar, serverar, är bordsvärdar med mera. Dessutom bidrar Stockholms stad, Vantörs församling samt företag och föreningar med pengar, säger föreståndaren Michael Silkesjöö.

Han talar sig varm för firandet.

– Människor behöver gemenskap men alla har inte möjlighet till det på julen. De kanske är ensamma eller inte har råd att köpa julmat. Hit kommer alla sorter – ensamstående, missbrukare, pensionärer, invandrarfamiljer, ensamma föräldrar med barn. Det blir en mötesplats.

Det är 33:e året i rad som Gemensam jul firas i Rågsveds Folkets hus. Främst vänder man sig till invånare i Enskede-Årsta-­Vantör men ingen stängs ute.

– Nytt för i år är att vi inte bara har fiskdamm för barnen utan också en spelhörn för de unga som inte vill sitta och äta i all oändlighet, säger Michael Silkesjöö.

Fakta

Fler julfiranden i söderort

Här kan du också fira julafton:

Uppenbarelsekyrkan i Midsommarkransen, kl 11-17. Julspel, julbord och julbön. Anmäl i förväg om du vill äta. Betalning frivillig.

Markuskyrkan i Björkhagen, kl 10–14. Julsånger, julmat m m. Kostnad 40 kr. Anmäl i förväg.

Söderledskyrkan i Farsta, kl 15.00-16.45. Mat, gemenskap, julbön, Kostnad 50 kr.

I Skarpnäcks församlings lokal Markusplatsen är det ungdomskväll med mat och fika, kl 18–22.