ANNONS

Söderortsbiblioteken populärast i stan

Söderortsbiblioteken är bland de mest populära i stan.
Söderortsbiblioteken är bland de mest populära i stan.
Biblioteket i Örby är det bibliotek i Stockholm där antalet besökare ökade mest under 2018. På topp fem-listan finns även Fruängens och Bagarmossens bibliotek med.
ANNONS

Närmre 11 miljoner besök gjordes på Stockholmsbiblioteken under 2018. Det är fler någonsin tidigare. Det bibliotek där besöksantalet ökade allra mest ligger i Örby. Där ökade antalet besök med mer än femtedel i jämförelse med året innan.

– Det är ett glädjande besked att besöken och utlåningen på stadens bibliotek har ökat, säger Jonas Naddebo, kultur- och stadsmiljöborgarråd i ett pressmeddelande. 

Söderortsborna gillar sin lokala bibliotek

Topp fem-listan över biblioteken där besöken ökat mest visar att Söderortsborna verkar uppskatta sina lokala bokutlånare. På delad andraplats tillsammans med Hässelby gårds bibliotek hamnade Fruängens bibliotek. Detta trots att biblioteket var stängt under hela januari månad 2017. På fjärde plats hamnade biblioteket i Bagarmossen. Även där var biblioteket stängt i en månads tid i augusti 2017.

– Biblioteken finns med i stockholmarnas vardag och det är vårt uppdrag att fortsätta göra det. Programverksamheten, som bidrar till att stimulera till läsning, bildning och demokrati ska fortsätta och spetsas ännu mer,  säger stadsbibliotekarien Daniel Forsman i samma pressmeddelandet. 

Programverksamheten ligger bakom

Totalt ökade besöken med 7 procent på Stockholmsbiblioteken under 2018. I besöken räknas både fysiska och digitala besök. Enligt Stockholms stad själva beror ökningen bland annat på bibliotekens rika programverksamhet. Under förra året arrangerades sammanlagt 8 714 olika evenemang på stadens bibliotek.

Fakta

Topp fem bibliotek med störst besöksnäring 2017/2018

  1. Örby bibliotek, 22 procent
  2. Hässelby gård & Fruängen bibliotek, 18 procent
  3. Bagarmossens bibliotek, 15 procent
  4. Brommaplans bibliotek, 14 procent
Källa: Stockholms stad
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.