ANNONS

Kinesisk agent döms för spionage i Stockholm

18-åringen döms i Södertörns tingsrätt för nyårsmordet i en privatbostad i Tungelsta i Haninge.
En 50-årig stockholmare döms av Södertörns tingsrätt för flyktingspionage.
En 50-årig man har dömts av Södertörns tingsrätt för flyktingspionage mot tibetaner i Stockholm.
Enligt domen har han kartlagt ett stort antal tibetaner i Sverige, och lämnat uppgifterna till den kinesiska säkerhetstjänsten MSS.
ANNONS

Mannen kom till Sverige 2002, han är skriven i en lägenhet längs gröna linjen i södra Stockholm och har enligt uppgift jobbat på ett äldreboende.

Men hans huvudsyssla har varit en helt annan, enligt domen i Södertörns tingsrätt.

Lämnat uppgifter till kinesisk säkerhetstjänst

Den 50-årige mannen dömdes på fredagen för grov olovlig underrättelseverksamhet mot person, vilket är samma sak som flyktingspionage.

Enligt domen har han under flera år ägnat sig åt att kartlägga tibetaner och deras personliga förhållanden.

Uppgifterna har han sedan lämnat över till den kinesiska säkerhetstjänsten MSS.

Telefonavlyssning tungt bevis

– Spionaget har han bedrivit mot olika personer både i Stockholm, Sverige och i världen. Men det är här i Stockholm han har bott och verkat. Det är här han sammanställt uppgifterna i rapporter som han sedan har överlämnat till MSS, säger Mats Ljungqvist, åklagare vid riksenheten för säkerhetsmål.

Bland bevisen finns avlyssnade telefonsamtal mellan 50-åringen och en kinesisk underrättelseofficer, som han träffat under regelbundna resor till Polen.

Säpo har även kartlagt insättningar på mannens konton.Dessa har ofta gjorts i samband med Polenresorna.

Ställde många personliga frågor

Mannen greps i februari i fjol.

ANNONS

– Då hade han 6000 dollar på sig och hade precis kommit tillbaka från Polen, säger åklagaren Mats Ljungqvist.

Mannen har enligt egen utsago en tibetansk mamma. När han kom till Sverige 2002 bytte han namn från ett kinesiskt till ett tibetanskt.

Genom att delta i tibetanska aktiviteter och säga sig vara för självständighet , nästlade han sig in i miljön av tibetaner i Sverige och Stockholm.

– Han har deltagit i tibetanska sammankomster och ställt väldigt många personliga frågor, såpass många att folk har reagerat, säger åklagaren Mats Ljungqvist

Vad är det för uppgifter han har samlat in?

– Stort som smått. Allt från ekonomi och alkoholvanor till släktingar och resvanor. Det är uppgifter som kan användas antingen för att rekrytera nya agenter till spionage, eller till att hota och skrämma.

Syftet: Kontrollera oppositionen

Enligt såväl UD som FN och Human Rights Watch är det kinesiska spioneriet mot tibetaner välkänt. Syftet ska vara att kontrollera opposition mot den kinesiska regimen.

50-åringen döms till fängelse i ett år och tio månader och får reseförbud tills domen vinner laga kraft. I domen står att hans spioneri inneburit en betydande risk för tibetaner i Sverige.

Den dömde nekar själv till brott. Sitt agerande och sina nyfikna frågor, förklarar han med att han velat hålla kontakten med sina landsmän.