Söderortsbor värsta rattsurfarna

Stockholmspolisen har skrivit ut var fjärde bot i Sverige för nya brottet rattsurfning.
Den som pratar i mobilen i bilen måste använda handsfree.
Åtta personer har åtalats i söderort för brott mot den nya lagen mot mobilprat i bilen. Totalt i Sverige har 105 personer åtalats. Och det bara under lagens första månad.

Den 1 februari trädde den nya lagen kraft om förbud mot att hålla mobilen i handen och prata, eller surfa för den delen, när man kör bil.

Den som torde ha varit den första att åka fast är en man från Bromma, som dagen då lagen trädde i kraft körde med telefonen i högsta hugg på E4 i Rotebro. Mannen har erkänt brottet och rättegången är inplanerad till i maj.

Söderort och City värst

Nu finns statistik över alla åtal som väckts under lagens första månad. I Stockholms län är det i söderort som flest ertappats med att bryta mot lagen. Vid Söderorts äklagarkammare har åtta beslut om åtal tagits. Därefter kommer City åklagarkammare med sex åtal. I Norrort har åklagare beslutat om fem åtal.

Men långt fler i länet har åkt fast för mobilprat, då många av polisens anmälningar hanteras av Åklagarmyndighetens trafikenhet, som finns i Östersund och i Karlskrona.

I hela Sverige blev 105 bilister åtalade för detta brott mot trafikförordningen under februari.

Straffet för att bryta mot den här lagen är böter. Man kan även bli av med körkortet. Den som nyligen har tagit körkort kan behöva göra om uppkörningen.

Ingen har fällts

Men ännu har inget åtal lett till en fällande dom.

”Det saknas för närvarande vägledande avgöranden och riktlinjer avseende antalet penningböter. Åklagaren emotser därför domstolens prövning i påföljdsfrågan” står det i stämningsansökningarna.

Fakta

Så många mobilpratare åtalas

Söderort: 8

City: 6

Norrort: 5

Södertörn: 2

Västerort: 1

Hela Sverige: 105

Källa: Åklagarmyndigheten