Söderortsnörd dribblar bort tv-tittare

Andreas Jonasson i FC Nörd.
Andreas Jonasson i FC Nörd.
Bröderna Ravelli tränar FC Nörd.
Bröderna Ravelli tränar FC Nörd.
Applikationsteknikern och Fruängsbon Andreas Jonasson, 34, har aldrig satt sin fot på söderorts fotbollsplaner.

Nu ska det bli ändring på det. I tv-programmet FC Nörd hårdtränas han och 13 andra "nördar" av fotbollsbröderna Thomas och Andreas Ravelli.

Senaste gången Andreas Jonasson spelade fotboll var i skolans gymnastiksal. Nu, nästan 20 år senare, ska han på nytt lära sig att dribbla. Men den här gången inför tv-publiken i programmet FC Nörd.

– Det är inget man gör varje dag och det är ganska läskigt med kameran ibland. Man måste veta vad man ska säga och så, säger han.

Tanken med programmet är att fotbollsprofilerna Thomas och Andreas Ravelli ska hårdträna de 14 så kallade ”nördarna” för att de till slut ska kunna spela mot ett professionellt klubblag.

– Vissa tycker att ”nörd” är samma sak som ”tönt”, men jag ser det oftast som något positivt. För mig betyder det att man har ett intresse, säger Andreas Jonasson.

Varför är du en nörd?

– Jag gillar att hålla på med datorer och lägger mycket tid på att skriva koder och prata med kompisar.

Vad är så kul med det?

– Jag gillar att lära mig nya saker. När jag var liten brukade jag plocka isär saker och kolla hur de fungerade. Det intresset hänger fortfarande kvar, säger Andreas Jonasson.

Själv hade han aldrig hört talas om FC Nörd tidigare och hade heller inte en tanke på att vara med i tv. I stället var det en kompis som hörde talas om programmet och tyckte att Andreas skulle passa perfekt.

– Jag kände att det var en kul utmaning och en chans att träffa nya människor. Sedan blev vi också ett väldigt bra gäng som kom varandra nära.

Sedan inspelningarna i höstas har fotbollsspelarna i FC Nörd hållit kontakten och chattat med varandra. Nu planerar de att ses igen för en fotbollsmatch i sommar.

– Men jag kommer inte att börja synas på planerna i Hägersten. Eller kanske så går jag dit någon gång och ser om någon känner igen mig, säger Andreas Jonasson.

FC Nörd hade premiär den 22 mars och sänds i TV12 och på TV4 Play.