ANNONS

Söderprofilen Lars-Ola hittades död: ”Är tomt utan Lasse”

Lars-Ola Arrhusius hittades död på varndrahemmet där han bodde fredagen den 3 juli. En man sitter häktad, misstänkt för mord.
Minnesplatsen vid Slussen för Lars-Ola Arhusius har varit välbesökt, enligt hans nära vän.
Lars-Ola Arhusius var en omtyckt profil på Söder där han i flera år sålde Situation Sthlm.
Förra veckan hittades han död på ett vandrarhem, misstänkt mördad.
– Det är riktigt tomt på Södermalm utan Lasse, han var en ikon, säger vännen Gabriel.
ANNONS

I cirka tio år sålde Lars-Ola Arhusius tidningen Situation Sthlm, som främst säljs av hemlösa. Ofta sågs han på Götgatsbacken i närheten av Slussens tunnelbana.

Han hade nyligen blivit friskförklarad från cancer och firade förra veckan sin 76-årsdag. Men senare samma vecka, fredagen den 3 juli, hittades han död på vandrarhemmet på Söder där han bodde.

– Det är riktigt förjävligt det som hänt, säger Gabriel som var nära vän med Lars-Ola.

Hade många nära vänner

Vid Slussens tunnelbaneuppgång, när man går upp mot Götgatsbacken, hänger nu en minnesbild på Lars-Ola Arhusius.

– Folk har varit där och lagt blommor. De gråter och är jätteledsna. Det känns verkligen riktigt tomt på Södermalm utan Lasse. Han var en ikon här, säger Gabriel.

Det är fruktansvärt. Han var en väldigt fin person

Ulf Stolt, chefredaktör på Situation Sthlm

I flera år har han känt Lars-Ola, men det senaste året har de kommit varandra mycket närmre – och hörts varje dag.

– Han var en av mina närmsta vänner. Vi brukade prata om livet, dricka öl och kolla på fotboll ihop, säger Gabriel.

De senaste månader har Lars-Ola varit för svag för att sälja tidningar på grund av cancern. Men bara några dagar innan han hittades död hade han varit in på Situation Sthlms redaktion och sagt att han ville börja jobba igen.

ANNONS

– Alla är chockade över det som hänt. Det är fruktansvärt. Han var en väldigt fin person, säger Ulf Stolt, chefredaktör och ansvarig utgivare på tidningen.

Polisen sörjer hans död

Lars-Ola hade inga barn, men flera nära vänner. Han hade även ett välbesökt konto på Instagram där han laddade upp foton tillsammans med kändisar som köpte tidningen, men även bilder på ordningsvakter, hundar och poliser.

En polis som blev tagen av Lars-Ola Arhusius död är Viktor Adolphson. Han arbetar som yttre befäl på Södermalm och är känd som YB Södermalm på Twitter.

– Jag och mina kollegor träffade honom dagligen i flera års tid när  vi var ute och patrullerade. Vi var flera som fick en klump i magen när vi hörde om det här. Han var en lokal profil på Söder som var väldigt vänlig mot oss poliser, säger han.

Jag har svårt att se varför man ville göra en sådan man illa

Viktor Adolphson, polis på Södermalm

Viktor Adolphson har även skrivit ett blogginlägg där han hyllar Lars-Ola. Han tycker att ingen ska få bli ihågkommen för ett hemskt brott man blivit utsatt för – utan för vem man var.

– Han var väldigt snäll och omtänksam och jag har svårt att se varför man ville göra en sådan man illa. Hans död berör verkligen. Jag kommer minnas hur han stod vid Slussen med sina tidningar, det vita håret och att han alltid var glad och hälsade, säger han.

Ceremoni hålls på Söder

Om några veckor hålls en ceremoni till Lars-Ola Arhusius minne. Hans brorson sköter allt kring begravningen och vännen Gabriel hjälper till.

– Jag ser till så att alla som kände honom får komma. Vi ska bestämma oss inom en vecka när den blir av. Men den kommer att hållas någonstans på Södermalm. Det var ju där han trivdes, säger Gabriel.

En man sitter häktad misstänkt för mordet på Lars-Ola. Han nekar till mord, men erkänner grov misshandel och vållande till annans död.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Södermalm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.