ANNONS

Här är Söders farligaste plats

Arkivbild
Arkivbild
Är du rädd för att bli utsatt för våldsbrott? Vågar du inte gå ut när det mörkt? Du kan nog vara lugn. De flesta som drabbas av våld på Södermalm är unga alkoholpåverkade killar på Medis – som ofta inte bor i stadsdelen.
ANNONS

Mitt i har gått igenom brottsstatistiken för de senaste två åren – för att kartlägga var på Södermalm våldsbrotten utomhus har skett.

Vi har tittat på polisanmälda misshandlar personrån och våldtäkter.

En tydlig trend att de flesta våldsbrotten sker på kvällarna och nätterna. Över två tredjedelar, 70 procent, av våldet utomhus sker mellan klockan 18 till 06.

En annan mycket tydlig tendens är att våldsbrotten innefattar män, både gällande offer och gärningsmän.

Det vanligaste typexemplet är att en ung kille hamnar i bråk med en annan ung kille på en kväll eller natt på helgen. Killarna känner i regel inte varandra sedan innan. Oftast är bägge påverkade av alkohol, många gånger anmäler killarna varandra för misshandel.

De flesta av våldsbrotten sker i krogtäta miljöer, de är i hög grad knutna till nöjeslivet. Misshandel är det överlägset vanligaste våldsbrottet.

Här på Södermalm sker det mesta av våldet utomhus runt Medborgarplatsen, som faktiskt är den plats i hela stan med mest busliv sett till antalet anmälda våldsbrott de senaste råen.

Polisen känner igen sig i den bilden.

– Men det är inte så konstigt med tanke på hur många restauranger och krogar som finns runt Medborgarplatsen, säger Anders Lindberg, kommunpolis på Södermalm.

ANNONS

Andra hotspots på Södermalm för våldsbrott är Slussen och Kornhamnstorg i Gamla stan, enligt polisen.

– På helgerna har vi en speciell insats som jobbar mot de här ställena. Vi jobbar enligt en modell där vi besöker varje hotspot under femton minuter, för att skapa känslan av att det finns synlig polis på plats.

Faktorer som bidrar till det blir ett våldsbrott är alkohol, trängsel och stora folksamlingar.

– Då blir det ibland friktion mellan individer, säger Anders Lindberg.

Men kommunpolisen pekar ända på att våldsbrotten gått ner i stadsdelen de senaste åren. Anmälningarna för alla våldsbrott, inomhus och utomhus, låg i fjol på 2 476 på Södermalm, en minskning med en fjärdedel sett från hur det såg ut för fem år sedan.

Och enligt Stockholms stads medborgarundersökning känner sig södermalmarna mer trygga än genomsnittet i staden. 74 procent drar sig till exempel inte för att gå hem ensamma på kvällen. Och 79 procent känner sig överlag trygga i sin stadsdel.

Ska Södermalmarna fortsätta att känna sig trygga?

– Ja, man ska inte behöva vara rädd för att gå ut, säger polisen Anders Lindberg.

Men om man gillar att berusa sig kan det vara bra att känna till att det är större risk att bli utsatt om man druckit alkohol.

– Alkohol är den stora nyckeln till våldsbrotten, säger Anders Lindberg.

Han får medhåll av Jerzy Sernacki, professor i allmän kriminologi. Han bekräftar bilden att det är unga män i krogtätat områden som löper störst risk att drabbas av våld.

– Männen borde se upp vilka de super och umgås med, säger han.

Professorn tror dock inte att det är södermalmarna och resten av innerstadsborna som främst drabbas av våldsbrott på Medis och andra krogtäta områden.

– Innerstadsborna är bara en liten del av krogpubliken. Många som kommer och roar sig är från andra delar av stan. Min gissning är att de flesta som kommer i bråk är folk som bor i andra delar av stan.

 

Kartan visar alla misshandelsfall, rån samt våldtäkter/våldtäktsförsök som anmälts utomhus i Stockholms län mellan den 1 oktober 2014 till den 1 november 2016. Klicka på en punkt för att få mer information. Ju rödare punkt desto fler brott på samma plats.

Fakta

Utomhusvåldet i siffror

  • 70 procent av våldsbrotten begås på kvälls- och nattetid, mellan klockan 18-06.
  • 56 procent av brotten begås på en fredag, lördag eller söndag.
  • 74 procent av offren är män.
  • 19 procent av våldsbrotten i Stockholm stad sker inom 100 meter från en t-banestation.
  • Vid fullmåne sker det inte fler våldsbrott än andra dagar.
  • Polisanmäld våldtäkt, misshandel och rån i Stockholm län utomhus oktober 2014 till oktober 2016.

Baserat på polisanmälda våldtäkter, misshandlar och rån i Stockholm län utomhus oktober 2014 till oktober 2016. 

Källa: Polisen
Fakta

De är räddast att gå utomhus

  • Något som är motsägelsefullt när det gäller våldsbrott är att de är oroligast för att råka ut för våld är den grupp som har minst risk att drabbas – äldre kvinnor.
  • Minst rädda är unga män, trots att det är just den gruppen som har störst risk att utsättas för våldsbrott.
  • Runt 2,5 procent av männen och 1,5 procent av kvinnorna uppger varje år att de blivit utsatta för misshandel.
  • Men det är stora skillnader mellan könen på var våldet sker. Kvinnor har störst risk att utsättas för våld i hemmet. Medan män har störst risk att utsättas i ett krogtätt
Källa: Nationella trygghetsundersökningen, Jerzy Sernacki professor kriminologi