ANNONS

Södersjukhuset backar – ville införa avgift för våldtagna

Akutmottagning. Våldtagna. Södersjukhuset.
Södersjukhuset ville ta betalt för vården av våldtagna – nu backar sjukhuset.
Södersjukhuset ville införa en avgift för patienter som som söker vård på akutmottagningen för våldtagna.
Kritiken som efterföljde har fått sjukhuset att backa.
ANNONS

Akutmottagningen för våldtagna på Södersjukhuset är ensam i sitt slag i Sverige och varje dag besöker i snitt tre personer mottagningen. Ända sedan den öppnade 2005 har vården på avdelningen varit kostnadsfri. Men det var något som Södersjukhuset ville ändra på inom kort, skriver Svenska Dagbladet.

– För närvarande finns det inte något undantag för avgiftsfrihet enligt beslut i regionfullmäktige, säger Corinne Pedroletti, verksamhetsområdeschef för kvinnosjukvård och förlossning på Södersjukhuset till tidningen.

Ändrade sitt beslut

Anledningen till att våldtäktsoffer skulle tvingas betala upp till 350 kronor per besök har Södersjukhuset inte velat svara på. Men efter att SvD ställt frågor till hälso- och sjukvårdsregionrådet Anna Starbrink (L) ändrade sjukhuset sin inställning:

”Vi har idag fått besked om att denna fråga utreds och att vi ska avvakta med att ta ut patientavgifterna tills att ett beslut har fattats”, skriver sjukhusets presstjänst i ett mejl till tidningen.

Inte insett problemet

Under tisdagen hölls ett möte med anledning av Södersjukhusets viljan att införa en avgift för eftervården av våldtagna. Liberalerna menar att de inte förstått att det varit ett problem och säger till SvD att Södersjukhuset gjort en lagtolkning om att de måste ta ut en avgift tills dess att något annat beslut tas.

– När vi nu fick reda på att det här var ett problem så ändrar vi helt enkelt i vårt budgetförslag. Där kommer vi att skriva in att det ska fortsätta vara avgiftsfritt, säger Liberalernas kommunikationschef Rasmus Jonlund till SvD.