ANNONS

Stabsläget på Sös: ”Brister i vården av äldre multisjuka”

stiernstedt
Stabsläget på Sös har upphört – för den här gången. Göran Stiernstedt menar att krisen inte bara handlar om bristen på vårdplatser.
Brist på vårdplatser gjorde att Södersjukhuset gick upp i stabsläge vid lunchtid på söndagen. Och det är inte första gången det kommer larm om kris på Sös-akuten.
"Sös har blivit en symbol för situationen vid akutmottagningarna" säger Göran Stiernstedt, ordförande i sjukhusets styrelse.
ANNONS

Fullt på akutmottagningen, överbeläggningar på vårdavdelningarna och patienter som blir kvar på akuten i väntan på vårdplats.

På söndagen gick Södersjukhuset upp i stabsläge på grund av den krisartade situationen. På måndagsmorgonen ansåg man att faran var över och beslöt att återgå till normalläge.  Tolv extra vårdplatser öppnades och specialister kallades in som extra stöd.

– Det har sedan lång tid funnits en ambition att öka antalet disponibla vårdplatser, men det har inte varit möjligt att rekrytera sjuksköterskor i tillräcklig omfattning, säger Göran Stiernstedt, ordförande i styrelsen för Södersjukhuset, Danderyds sjukhus och Södertälje sjukhus.

Sös har blivit symbol

Han menar att alla sjukhusen har liknande problem, och att det inte är något ”exklusivt Stockholmproblem”.

– Och med snart 50 års erfarenhet av sjukvården i Stockholm så kan jag konstatera att det alltid varit till Sös media vänt sig när man vill fråga om belastning på akuten, och personalen är van och duktig på att kommunicera med media, säger han.

Ingen slump

Men det handlar inte bara om vårdplatser, menar han. Huvudproblemet är att patienter blir kvar på akutmottagningen i väntan på vårdplats, och det är ingen slump att det blir överfullt i slutet av helgen.

För patienter skulle kunna skrivas ut och göra plats för nya om det fanns ett mottagande i kommunerna under helgerna.

Vården brister

Framför allt gäller det gruppen äldre multisjuka. Vårdkedjan fungerar dåligt, och han anser att den samlade vård de får har klara kvalitetsbrister.

– Styrelsen har nu gett VD:arna för de tre sjukhusen i uppdrag att intensifiera samarbetet med kommunerna, primärvården och geriatriken kring denna patientgrupp, säger han.

ANNONS

Sös i svårare sits

Men Södersjukhuset har en tuffare situation än andra sjukhus i regionen, eftersom de måste samarbeta med många kommuner och stadsdelar, och dessutom saknar egna geriatriska vårdavdelningar.

– Styrelsen har därför beslutat att göra omhändertagandet av äldre multisjuka till ett särskilt fokusområde 2020, säger Göran Stiernstedt.

Fakta

Göran Stiernstedt har lång karriär

Göran Stiernstedt är ordförande i styrelsen för Södersjukhuset, Danderyds sjukhus och Södertälje sjukhus.

Han är född 1949, infektionsläkare och disputerade med en avhandling om borrelia.

Han har arbetat vid Huddinge sjukhus, vid Karolinska sjukhuset och han varit biträdande landstingsdirektör samt chef för vård och omsorg vid dåvarande SKL, Sveriges kommuner och landsting.

Han har haft flera uppdrag som statlig utredare, senast ”Styrning för en mer jämlik vård” och ”Digifysiskt vårdval – tillgänglig primärvård baserad på behov och kontinuitet”.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Södermalm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.