ANNONS

Nu tas nya Södersjukhuset i drift – första patienten på plats

Birgitta Sandholm, Södersjukhuset
Patienterna får eget rum med dusch och toalett, vilket bidrar till minskad smittorisk, säger Birgitta Sandholm som ansvarar för flytten.
Nu har de första patienterna fått vård i Södersjukhusets splitternya hus.
– Vi har länge behövt en mer modern arbetsmiljö och teknologi, säger vd:n Mikael Runsiö.
Men det nya sjukhuset har kostat mer än tänkt och försenats.
ANNONS

Södersjukhuset håller på att få en ny kostym – och en rejäl modernisering.

Sjukhuset har byggts ut sedan 2014 och under hösten ska åtta nya vårdavdelningar öppna i en helt ny vårdbyggnad.

Först ut är ortopeden – som redan tagit emot sina första patienter.

– Det här är en stor händelse i Södersjukhusets 75-åriga historia. Sjukhuset har åldrats med värdighet men vi har länge behövt en mer modern arbetsmiljö och teknologi, säger Mikael Runsiö, vd för Södersjukhuset i ett pressmeddelande.

• Utsikt över Årstaviken från nya vårdbyggnaden vid Södersjukhuset. Foto: Clas Fröhling, Fotogruppen Södersjukhuset

Utsikt över Årstaviken från den nya vårdbyggnaden. Foto: Clas Fröhling/Södersjukhuset

Medarbetarna har fått tycka till

Birgitta Sandholm, är chef för kirurgin och arbetar med flytten. Hon ser fram emot att arbeta i de nya lokalerna.

– Här råder en tystnad och ett lugn som förhoppningsvis bidrar till bättre sömn och välbefinnande för patienten. Vi medarbetare mår också bra av en lugn arbetsmiljö, i pressmeddelandet.

Södersjukhuset fasad sydvast

Så här är det nya sjukhuset tänkt att se ut sett från sydväst. De nya lokalerna har byggts utifrån patienternas behov och medarbetarnas önskemål, enligt sjukhuset. Skiss: Link Arkitektur

Kostar miljarder

Snart ska kirurgi, urologi, handkirurgi och infektion samt stora delar av operationsverksamheten flytta till de nya vårdbyggnaderna.

ANNONS

I maj 2020 tas den nya akutmottagningen för vuxna i drift. Från början var det tänkt att den skulle ha öppnat i årsskiftet 2018/2019.

Det kostar runt 4 miljarder kronor att bygga om sjukhuset. Budgeten var från början på runt 3 miljarder, men kalkylen sprack.

Bland annat på grund av konjukturläget som gjorde att priserna ökade, enligt dåvarande landstingsrådet Paul Lindquist (M).

Nya sjukhuset nära en halv miljard dyrare

Fakta

Södersjukhusets nya byggnader:

  • En ny behandlingsbyggnad på cirka 32 500 kvadratmeter, öppnas 2019. Behandlingsbyggnaden rymmer bland annat en ny akutmottagning, 24 operationssalar, en sterilcentral och Sveriges största bårhusverksamhet samt Rum för avsked.
  • En ny vårdbyggnad på cirka 19 000 kvadratmeter, öppnas 2019. Vårdbyggnaden innehåller vårdavdelningar med enkelrum och en ny infektionsavdelning.
  • En ny försörjningsbyggnad på cirka 8 500 kvadratmeter, öppnades 2018. Försörjningsbyggnaden är skapad för hantering av avfall och tvätt, godsmottagning samt utrymmen för servicegruppen.

Nybyggnationerna, med sina cirka 50 000 kvadratmeter, är den största satsningen på Södersjukhuset sedan invigningen 1944.

Källa: Södersjukhuset