ANNONS

Södertäljebron kostar miljonbelopp för samhället

Ett demolerat räcke.
Ett demolerat räcke.
Omledning av trafiken på bron.
Omledning av trafiken på bron.
Köer söderut innan bron.
Köer söderut innan bron.
Förra veckan meddelade Trafikverket att reparationen av Södertäljebron tvingats avbryta. Underentreprenörer sparkades och allting skulle göras om. Nu visar siffror som SVT tagit del av att det hela kostar samhället miljonbelopp för varje dag som går.
ANNONS

Reparationsarbetet med Södertäljebron går inte helt enligt planerna. Förra veckan fick arbetet sig en törn efter att Trafikverket upptäckt brister på en av balkarna på bron. De valde att avbryta de delar som omfattade smides- och svetsarbete, och innan arbetet kan komma igång igen måste allt material som hittills monteras tas bort. Dessutom har Trafikverket hamnat i blåsväder efter att Svenska Dagbladet avslöjat att en av storägarna i företaget som reparerar bron tidigare varit inblandad i ett stort bedrägeri mot Stockholm stad och dömts till fängelse och näringsförbud.

Under sommaren har det bildats långa köer och när semestrarna tagit slut antas köerna bli ännu längre.

Enligt Jonas Eliasson, KTH-professor i transportsystemanalys, kostar den havererade bron ungefär en miljon om dagen, vilket betyder att kostnaderna för hela reparationen är uppe i omkring 35 miljoner sedan krocken på midsommarafton. Det är SVT som tagit del av professorns kalkyler.

– På kort sikt så innebär det att en stor mängd tid går förlorad. Tid som framför allt privatpersoner drabbas av i form av arbetstid man måste ta igen och fritid man förlorar. Sedan är det naturligtvis näringslivet som drabbas genom till exempel dyrare transporter och i värsta fall produktionsprocesser som stannar, säger Jonas Eliasson till SVT.

Trafikverket vet inte just nu när Södertäljebron kan öppna för trafik igen. De meddelar att området är väldigt känsligt för stopp och en stillastående bil kan orsaka långa köer väldigt snabbt.

De åtgärder som gjorts är att de breddat vägen vid påfarten vid E20 så att trafiken till E4:an mot Helsingborg kan använda både höger och vänster körfält. Ett körfält söderut har öppnats upp på intilliggande Saltsjöbron och en extra färja går vid Skanssundsleden. Norrgående trafik påverkas inte.

Strax efter klockan tio idag onsdag flöt trafiken på bra på bron.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.