Många Södertörnsbor i skuld efter S-lotteri

S-lotteriet kräver flera Södertörnsbor på betalning för obetalda lotter.
S-lotteriet kräver flera Södertörnsbor på betalning för obetalda lotter.
Invånare i Södertörnskommunerna är bland de personer som fått flest betalningsförelägganden från Socialdemokraternas omtalade lotteri. I Haninge vill S-lotteriet kräva 93 personer på betalningsföreläggande, i Botkyrka 91 personer och i Salem 22 personer.

Dagens Nyheters avslöjande om att Socialdemokraternas lotteri, som ger arbetarrörelsen mångmiljonvinster varje år, säljs på kredit, bland annat till skuldsatta svenskar, har fått andra politiker att rasa.

Såväl moderata, som vänsterpartistiska och miljöpartistiska företrädare har reagerat starkt mot den omfattande, hårt marknadsförda lottförsäljningen på kredit.

”Det här är så otroligt mörkt. S tjänar pengar på att sälja lotter på kredit till redan skuldsatta”, ”Och verkar dessutom ha fixat lagen om spelköp på kredit till sin egen fördel. Blir så jävla ledsen”, har till exempel Hanna Lindström, språkrör för Grön Ungdom, skrivit på Twitter.

1 750 personer i länet krävs

Mitt i har tagit del av Kronofogdens uppgifter om ansökningar om betalningsförelägganden från S-lotteriet, och det visar sig att många invånare i Södertörnskommunerna i södra Stockholm krävts på betalning.

I Haninge har 93 personer krävts på betalning via Kronofogden av S-lotteriet, det är fjärde flest personer i länskommunerna efter Stockholm, Södertälje och Norrtälje. Därefter följer Botkyrka med 91 personer, och Huddinge med 86 personer. I Salem handlar det om 22 personer.

Totalt har S-lotteriet ansökt om betalningsföreläggande mot 1 750 personer i Stockholms län under tidsperioden.

Det är inte tillåtet att sälja spel och lotter på kredit, men Socialdemokraterna och SSU har ett undantag från lagstiftningen sedan 13 år tillbaka.

Det gör det möjligt för partiets och SSU:s gemensamma bolag Kombispel att sälja lotter genom prenumeration. Lotterna betalas i efterhand på kredit, har Dagens Nyheter uppgett i sina avslöjanden.

Spelen drivs av den ekonomiska föreningen A-lotterierna. Samtliga intäkter går till Socialdemokraternas partikassa.

Lotteriinspektionen har ansett att risken för skuldsättning för lotter på faktura är låg, men sedan 2014 har A-lotterierna och Kombispel ansökt om betalningsföreläggande för sammanlagt över 8 000 personer, och i cirka 2 000 fall har skulden inte betalats och därför lett till en betalningsanmärkning, enligt Dagens Nyheter.

700 har kunnat köpa på kredit trots skulder

I cirka 700 fall har personer kunnat köpa lotter på kredit trots att de redan har skulder hos Kronofogden.

Regeringen har än så länge föreslagit att Kombispels undantag att sälja lotter på kredit ska kvarstå.

Dagens Nyheter uppger att det under de senaste tio åren rört sig om en halv miljard kronor. Under fjolåret handlade det om en tredjedel av partiets intäkter.

– Att man låter en konsument som hamnat i betalningssvårigheter fortsätta spela på lotteriet tycker jag är bedrövligt, har Anna Hult, jurist på Konsumentverket, sagt till Dagens Nyheter.