ANNONS

Södertörnsvargen kan ha flytt till Värmdö

Södertörnsvargen, från Göran Nyréns Youtube-film "Tyrestavargen"
Södertörnsvargen.
Här får skyddsjakten på Södertörnsvargen bedrivas.
Här får skyddsjakten på Södertörnsvargen bedrivas.
De senaste dagarna har vargobservationer gjorts både i Nacka och på Värmdö. Om Södertörnsvargen skulle förflytta sig till ett annat område gäller inte skyddsjaktsbeslutet.
ANNONS

De senaste dagarna har flera vargobservationer gjorts i Nacka och på Värmdö.

På juldagen vid halv tre ska en person ha sett en varg promenera lugnt vid Kvarntorpsvägen i Saltsjöbaden. Så sent som i morse vid tiotiden ska en annan person ha haft ögonkontakt med en varg med sändarhalsband på hundra meters avstånd vid Lillängdalsvägen på Ingarö.

Båda observationerna är inrapporterade till Länsstyrelsernas rovobs-tjänst, men varken bekräftade eller dementerade av länsstyrelsen. Ytterligare två observationer av varg med halsband gjordes i Nackareservatet den 22 december.

Länsstyrelsen fattade den sjätte december beslut om att den halsbandsförsedda vargtik som rört sig på Södertörn under året ska skjutas. Om Södertörnsvargen skulle ta sig via Nackareservatet över till Nacka och Värmdö gäller inte skyddsjaktsbeslutet.

– Skyddsjaktsbeslutet gäller inom ett begränsat område under vissa givna omständigheter. Om vargen flyttar på sig skulle det behövas ett helt nytt skyddsjaktsbeslut efter en ny omgång formalia, säger Peo Olsson, kommunikatör på länsstyrelsen i Stockholm.

ANNONS

Inga jaktåtgärder under julhelgerna

För vargens egen skull vore det alltså ett smart drag att hålla sig undan i de östra kommunerna fram till den sista februari, då skyddsjaktstillståndet löper ut. Under jul- och nyårshelgerna pågår emellertid inga aktiva skyddsåtgärder mot Södertörnsvargen, såvida inget särskilt inträffar.

– Rent teoretiskt är det fullt möjligt att någonting inträffar som kan föranleda att vi fattar ett annat beslut, säger Peo Olsson, länsstyrelsen.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.