Södra Latin fick bort rökning från skolan

Flickorna på Södermalm röker mest i hela stan.

Men skolorna hård­satsar för att vända trenden – inte minst nu under tobaks­fria veckan.

Tobaksfria veckan har funnits ända sedan 70-talet och på skolor över hela staden sätts antirökningsaffischer upp. En skola som kan vara extra stolt är Södra Latin – som den här hösten har lyckats få bort rökningen från skolgården.

– Det har funnits ett rykte som säger ”På Södra Latin röker alla”, men så är det ju verkligen inte. Vi vill inte svartmåla rökare, men man måste ta hänsyn till dem som inte gör det, säger rektor Patrik Biverstedt.

För ett år sedan kom Stockholmsenkäten med skrämmande siffror: Nästan varannan flicka i gymnasiet på Södermalm röker – vilket är tio procentenheter högre än snittet i stan. Det fick stadsdelsförvaltningen att anställa en antirökexpert och sedan dess jobbar man stenhårt för att halvera rökningen till år 2016.

När projektledaren för Ett tobaksfriare Södermalm, Fatima Abaas, mejlade skolorna i vintras var Södra Latin en av dem som nappade.

– De har verkligen tagit tag i det här och lyckats skapa ett jätteengagemang, och då bör man betona att det inte alltid är så lätt att få med eleverna på något sådant här, säger hon.

Södra Latin hade länge brottats med att många röker på skolgården. Röken kom in via fönster och ventilation och påverkade arbetsmiljön och det var svårt att få bukt med problemet.

– Vi insåg att det inte räckte med att vi i ledningen tjatade och gnetade, så i våras bildade vi en arbetsgrupp med föräldraföreningen och elevkåren, berättar rektorn Patrik Biverstedt.

De har bland annat varit tydliga med att alla som röker på skolgården får ett brev skickat till sina föräldrar. Och mycket krut läggs på att informera om tobaksindustrins konsekvenser.

– Vi vill inte peka finger och komma med moralkakor utan förse våra elever med saklig information så att de får ta ställning själva.

Hur har eleverna reagerat på förbudet?

– Positivt! Men de som röker står utanför skolgården nu så de boende får ju in röken i stället. Nästa steg blir att få dem att förstå det, ­säger Patrik Biverstedt.

– Jag kan ju bara säga att de inte får röka på skolgården, men jag hoppas att det här kan få färre att börja.

Den här veckan kommer även polisens volontärer att finnas vid tobaksbutiker runtom på Söder, för att stötta handlarna till att våga säga nej till unga.

Fakta

Flickor på söder röker mest

Källa: Stockholmsenkäten 2012