ANNONS

Här har paret startat mikrobryggeri och fotostudio tillsammans

Mikrobryggeri och fotostudio i Tullinge.
Fotostudio och mikrobryggeri i ett. Paret Helena och Håkan Parmér satsar på nya karriärer i lokalerna i Hamringe.
De letade lokaler i både Salem och Hågelby.
Till slut landade de i Johan & Nyströms gamla lokaler i Hamringe.
Här förverkligar paret Helena och Håkan från Rönninge drömmen om mikrobryggeri och fotostudio.
ANNONS

Paret från Rönninge har vind i seglen. Håkans Parmérs öl som går under etiketten Södra Stockholms Brygghus finns på hyllorna hos Systembolaget i både Salem, Tumba och Eriksberg. Och i oktober tog Helena Parmér bronsmedalj i SM i fotografi.

– Det här är ett urhäftigt ställe, säger Helena Parmér.

Mikrobryggeri och fotostudio i Tullinge.

Hantverksöl. Håkan stryker över texten på varenda julöl för hand. Här stod tidigare ”En fyllig mörk ale som får tomtegubbar att lustiga vara.”  Ej tillåtet enligt alkoholreglerna. Foto: Hanna Lilja

Mikrobryggeri och fotostudio i Tullinge.

Bronsbilden. Helena Parmér tog SM-brons i digital illustration. Men fick också många poäng i kategorierna klassiskt porträtt, barn och kreativt porträtt. Foto: Hanna Lilja

Paret letade lokaler i både Salems kommun och Hågelby. Men nu har de träffat rätt. De gamla industrilokalerna med stora fönster tillhörde en gång AB Separator och på senare tid kafferosteriet Johan & Nyström.

– Ljusinsläppet gör att det går att få fantastiska bilder, säger Helena som tagit hand om ytorna närmast fönstren i riktning mot Tullingesjön.

Mikrobryggeri och fotostudio i Tullinge.

Helena Parmér har satt upp en del av sina foton på väggen. Hon ramar även in bilderna hon tar. Foto: Hanna Lilja

Det luktade malt i hela huset

ANNONS
Helena Parmér

Håkan som tidigare var finanschef på däckfirman Michelin och Helena som fortfarande jobbar som lärare satsar nu på nya karriärer.

– Jag kände att jag ville skapa något mera konkret, säger Håkan Parmér som kombinerade ölintresse med en önskan om att starta eget.

Mikrobryggeri och fotostudio i Tullinge.

Södra Stockholms Brygghus har fyra sorter på Systembolaget. IPA, pale ale och lager får nu sällskap av en julöl. Foto: Hanna Lilja

Mikrobryggeri och fotostudio i Tullinge.

Rosteriet Johan & Nyström växte ur lokalerna. Södra Stockholms Brygghus har kapacitet att vara kvar i Hamringe ett bra tag framöver. Foto: Hanna Lilja

På andra sidan väggen med foton håller Håkans Södra Stockholms Brygghus till. Etiketten finns i Systembolagets tre butiker i Botkyrka och Salem och som beställningsvara i övriga butiker, men också på Rönninge Deli och Rönninge Bistro Bar.

På en yrkeshögskoleutbildning i Ludvika lärde sig Håkan om bryggning, biologi, kemi och regler. Han började provbrygga hemma i huset i Rönninge.

– Det luktade malt i hela huset, säger Helena och skrattar.

”Brygger 1 000 liter åt gången”

Nu jobbar Håkan på heltid med Södra Stockholms Brygghus. När Mitt i kommer på besök är han i gång med julölen.

– Jag brygger 1 000 liter öl åt gången. Tanken är att jag ska nå någonstans kring 20 000 – 30 000 liter per år nästa år eller året efter. Lyckas jag inte med bryggeriet kan jag ju alltid gå tillbaka till jobbet som ekonom, säger han.

Jag tror inte riktigt på det här med Jante-lagen

Helena Parmér

Mikrobryggeri och fotostudio i Tullinge.

Efter framgångarna i SM kommer Helena Parmér att tävla för landslaget i fotografi. I lokalerna i Hamringe tar hon porträttbilder. Men hon jobbar också som bröllopsfotograf.

Internationell fotograf kommer

Den 20 november arrangerar Helena workshop i porträttfotografi med erkända fotografen Paulina Duczman, men hon ser också potential i att hålla mindre bröllopsmässor och after work i studion.

– Jag jobbar 100 procent som lärare och och 100 procent som fotograf. Men tanken är att jag ska kunna gå över till fotografi helt och hållet. Folk tycker att det är jättekul att vi vågar. Jag tror inte riktigt på det här med Jante-lagen.

När Tumba hade sin egen läsk

Nu har Tumba bryggeri igen

Snart är Spendrups era i Vårby slut