Södra Stockholms första hundhall öppnar i Vega

Södra Stockholms första träningshall för hundar har öppnat – i Vega.

– Vi kommer att få se allt fler hundhallar i landet, säger Lena Svenblad på Hundhallen Haninge.

Svenska hundägare är vana vid att behöva trotsa vädrets makter året om för att träna hunden.

Men på senare år har allt fler inomhushallar för hundträning dykt upp i landet.

Stockholms två första har nyligen öppnat i Upplands Väsby och Arninge i Täby – och sedan två veckor tillbaka finns nu även en hall i södra Stockholm.

Närmare bestämt i Vega.

– Svenska hundägare har varit ett tåligt släkte i många år, men det är svårt att träna i lera, mörker och när det är kallt och blött. Precis som vi fått se allt fler ridhus så tror jag att vi kommer att få se allt fler hundhallar, säger Lena Svenblad på Hundhallen Haninge.

I lokalerna på Gamla Nynäsvägen, som tidigare inhyste en skinnmöbelbutik, finns numera agilityhinder, rallyskyltar, lydnadshinder och en ljudanläggning.

En speciell och skonsam gummimatta, agility matting, finns i lokalen så att hundarna inte ska halka.

Ett fik, föreläsningsutrymme och ett året-runt-hunddagis inryms också här.

I sex år har Lena Svenblad, som bor i Haninge, drivit hunddagis och hundbutik på Södermalm.

Hon började jobba professionellt med hundar för sex år sedan och är även hundfrisör.

Kort och gott, hundar är livet.

Och nu har Lena Svenblad hittat hem.

– Det var aldrig aktuellt att öppna hundhall inne i stan. Det är jobbigt att hitta parkeringar och det är extremt mycket dyrare och svårare att hitta lokaler. Därför kändes det naturligt att öppna hundhallen i Haninge. Vi ligger strategiskt bra till och det finns många med stort hundintresse i trakten.

Strax innan jul fick hon klart med lokalen och de senaste månaderna har Lena, hennes man och barn lagt all ledig tid på kvällar och helger på hallen.

– Min man är snickare, min ena son är elektriker och min andre son arbetar med att utveckla innovationsföretag. Man kan säga att jag varit lyckligt lottad där, säger hon med ett skratt.

Förutom Lena Svenblads egna kurser, väntas bland annat instruktörer och träningsgrupper att hålla till i hallen. Men det är fritt fram för alla att hyra.

Du öppnar upp när vädret nästan är som bäst?

– Ja, men jag har faktiskt bokningar hela sommaren och i Arninge i Täby har det varit väldigt fullt sedan hundhallen öppnade där. Men det kan ju vara hyggligt väder september ut och högsäsongen för hallen kommer säkert att vara mellan oktober och mars.

Lena Svenblad tror att hundhallen kommer att förlänga träningssäsongen för många hundägare.