Sofia fick SL-bot efter Facebookinlägg

Sofia Dahlén har varken legitimerat sig, skrivit under något eller ens råkat ut för en SL-kontrollant. Ändå fick hon en bot från SL i brevlådan. Ärendet tas nu upp i rätten. sofia
"Hur det kan finnas starka bevis för något som inte har hänt" säger Sofia Dahlén.
Ingen legitimering, ingen underskrift och enligt Sofia Dahlén inte ens en kontroll. Ändå fick hon en SL-bot i brevlådan. Ärendet tas nu upp i rätten.

När betalningspåminnelsen damp ner i brevlådan trodde Södermalmsbon Sofia Dahlén först att det var en bluffaktura, men när hon ringde numret på baksidan visade det sig gälla en obetald kontrollavgift från SL.

– Min första tanke var att någon förfalskat mitt leg eller hittat ett gammalt pass, säger Sofia Dahlén.

Hon var helt säker på att det skett ett misstag och överklagade boten vilket blev startskottet på vad Sofia kallar en ”rent kafkaesk” upplevelse.

De sa att det fanns ”starka bevis” men hur det kan finnas starka bevis för något som inte har hänt ville de inte svara på. Det är helt bisarrt.

På den utfärdade boten, som Mitt i tagit del av framgår att kontrollanterna varken sett legitimation eller fått den underskriven av personen de bötfällt.

Det som däremot finns är en handskriven anteckning där det står att Sofia åkt på ogiltig biljett, inte samarbetat och att kontrollanterna identifierat henne via Facebook.

Handskriven anteckning på boten Sofia Dahlén fick i brevlådan.

Anteckningen är signerad med fyra förnamn, varav ett stämmer överens med den som SL själva uppger i stämningsansökan.

Enligt SL-kontrollanternas egen anteckning har de alltså utfärdat en kontrollavgift utan att få personens underskrift eller styrkt identiteten med legitimation. Istället har de identifierat henne med hjälp av ett inlägg Sofia Dahlén gjort på Facebook där hon varnar för att det är kontrollanter på ett av tunnelbanetågen.

– Jag blev aldrig kontrollerad. Har aldrig någonsin ens interagerat med en kontrollant, bara sett dem på avstånd. Hela den här grejen känns jättekonstig och väldigt olustig. På sättet de skriver den här anteckningen känns det som att det här är satt i system, att ge böter till folk som skriver i de här grupperna.

– Det är riktigt obehagligt att SL som ska köra vår gemensamma kollektivtrafik har blivit så besatta av att anklaga sin kunder för att vara brottslingar och nu även söker upp oskyldigt folk på Facebook och ger dem böter.

Claes Keisu, presstalesperson på SL, har pratat med en av de kontrollanter som utfärdade boten och har en annan bild av vad som hänt. Enligt honom fastnade Sofia Dahlén i en kontroll strax efter klockan 19 på T-centralen med en icke aktiverad enkelbiljett.

Hon ville inte visa legitimation och då går en av kontrollanterna in i den här Facebookgruppen och ser ett inlägg om dem upplagt av en Sofia Dahlén som visade sig vara den de stod och pratade med, säger Claes Keisu.

Är det rättssäkert att ge ut böter utan ordentlig legitimering?

– Vill man inte visa legitimation så använder vi andra sätt, till exempel Facebook eller googla runt. Folk lämnar ju digitala spår på alla möjliga ställen.

Ens Facebooknamn och bild behöver nödvändigtvis inte vara ens riktiga?

– Nej, hundraprocentigt är det inte, men i den mån det kan finnas en osäkerhet är det väl bra att det går till domstol. Men det är fyra biljettkontrollanter som är helt säkra på att det är rätt person.

Det är alltså möjligt att få böter från er utan mer bevis på att man kontrollerats än att kontrollanterna själva säger det?

– Vad vi har förutom sociala medieuppgifter kommer upp i rättegången. Det är inget jag vill gå in på innan dess.