Sofia vill låta sorgen ta plats

Sofia Ekströms utställning Light Fandango pågår till 31 mars.
Sofia Ekströms utställning Light Fandango pågår till 31 mars.
I morgon, lördag, är det vernissage för Sofia Ekströms utställning Light Fandango på Konsthallen i Haninge.

Sofia Ekströms utställning Light Fandango, som har vernissage under lördagen på Konsthallen i Haninge, är svår att sammanfatta på bara några rader.

Utställningen är en hyllning till mörkrumsprocessen, för Sofia som tidigare arbetade som fotograf och som växte upp i en familj som drev fotobutik i Sollentuna.

Den är ett sätt för henne att hantera broderns bortgång.

Den är också en skildring av som händer när vi vänder oss bort från poserandet i sociala medier eller de glada minerna i familjefotografierna – och låter sorgen ta plats.

– Jag vill att konsten ska handla om livet och att det inte ska vara någon skillnad på de sakerna. Jag tänker inte att något jag gör ska bli ett konstverk, utan det är en rest av levt liv, säger Sofia Ekström.

”Har en personlig koppling”

Utställningens titel Light Fandango har hämtats från låten ”A whiter shade of pale” (1967).

– Textraden ”We skip the light fandango” som är låtens första strof handlar om ett par som flörtade dansar utan att bry sig om hur de ser ut och låten har en personlig koppling till min bror som gick bort förra året, det var hans favoritlåt, säger Sofia Ekström.

Låter det abstrakt? Det är det. Light Fandango har vernissage i morgon, lördag mellan 12.30-15.00.

13.00 hålls ett samtal mellan Sofia Ekström och konstären Marja-Leena Sillanpää, med utgångspunkt i det dolda i utställningen.

Fakta

Light Fandango

Sofia Ekströms utställning Light Fandango pågår till 31 mars, med vernissage lördag 23 februari.

Tisdagen 19 mars hålls en lunchvisning av utställningen klockan 12.00 och torsdag 28 mars 17.30 sker en kvällsvisning, båda gångerna med konstintendent Kristyna Müller.

Lördag 9 mars klockan 13.00 samtalar konst- och litteraturkritikern Sinziana Ravini med Sofia Ekström om fotografi som fetisch, sorg och längtan.

Utställningen håller öppet: måndag–torsdag klockan 9-19, fredagar 9-18, lördagar 11-16 och söndagar 12-16.

Källa: Konsthallen i Haninge