ANNONS

Anne-Sofies dotter dog i arresten

Michelle och mamma Anne-Sofie.
Michelle och mamma Anne-Sofie.
Michelle Bureland Ekholm blev 20 år gammal.
Michelle Bureland Ekholm blev 20 år gammal.
I november 2016 hittades Michelle Bureland Ekholm utomhus av en väktare.
I november 2016 hittades Michelle Bureland Ekholm utomhus av en väktare.
20-åriga Michelle från Bromma hittades livlös i en tillnyktringscell och dog senare på sjukhuset. Det har nu gått över ett år sedan Anne-Sofie Ekholm förlorade sin dotter.
– Jag försöker leva men det är alltid något som saknas, säger hon.
ANNONS

I november 2016 hittades 20-åriga Michelle Bureland Ekholm från Bromma utomhus av en väktare i Lund. Hon bedömdes vara påverkad och fördes därför i en tillnyktringscell. Dagen efter hittades hon livlös i cellen och fördes sedan i ambulans till sjukhus där hon dödförklarades.

Enligt obduktionen dog Michelle sannolikt av en överdos av metadon.

Vid niotiden på morgonen uppmärksammade arrestpersonalen att Michelle snarkade och lade henne i framstupa sidoläge för att hålla luftvägarna fria. Därefter tittade de enbart till henne genom en lucka i cellens dörr.

Justitieombudsmannen, JO, kritiserar nu polisen för bristande tillsyn:

”JO konstaterar att omständigheterna var sådana att det inte var obehövligt för dem som utövade tillsyn av Michelle att gå in i cellen och kontrollera hennes tillstånd. Särskilt efter tillsynstillfället då hon lades i framstupa sidoläge framstår det tvärtom närmast som en självklarhet att det borde ha skett”, skriver de i sitt beslut.

Polismyndigheten kritiseras därför för bristande tillsyn av Michelle

Justitieombudsmannen i beslut

Vidare menar JO att Michelle borde ha väckts när hon snarkade.

”JO uttalar att tillsynen i fråga om noggrannhet och omsorg inte har uppfyllt de krav som gäller för tillsynen av den som är omhändertagen med tvång. Polismyndigheten kritiseras därför för bristande tillsyn av Michelle”

Övervakningsfilm saknas för två timmar

Enligt JO borde Michelle ha tittats till var femtonde minut. Övervakningsfilmen visar dock att man inte följde detta.

ANNONS

”Såvitt framkommit dröjde det ca 35 minuter innan arrestpersonalen åter gick in cellen. Michelles andning upphörde strax därefter”, står det i JOs beslut.

JO lånade kopior av övervakningsfilmerna från cellen under sin utredning. Michelle låg i cellen mellan 05.48 och 09.43. I mitten övervakningsfilmen fattas dock två timmar, därför kan inte JO: bedöma vad som hände under just de två timmarna.

– Vi har fått förklaringen av polisen att de två timmarna av materialet automatiskt har raderats, säger Stefan Nyman, byråchef vid JO.

Michelles mamma: ”Mår inte bra”

Anne-Sofie Ekholm menar att man borde ytterligare ha utrett varför.

– Om det fattas en filmsekvens på två timmar borde man åtminstone ta reda på varför. Varför gör man inte det om någon har dött?

Michelle växte upp med sin mamma i Beckomberga i Bromma. När hon var 13 år hade hon kontakt med socialtjänsten första gången, senare fick hon en adhd-diagnos.

– Hon började vara ute på nätterna som tonåring. Det började när hon skulle byta skola till Nya Elementar, då kunde hon försvinna från skolan hela dagar.

Jag försöker leva ett liv men det är alltid något som saknas

Anne-Sofie Ekholm, mamma till Michelle

Snart har det gått ett och ett halvt år sedan Anne-Sofie förlorade sin dotter.

– Man mår inte bra, jag försöker leva ett liv men det är alltid något som saknas. Varför ska jag sätta upp en julgran eller renovera köket? Michelle är ju inte här.

Efter Michelles död hörde flera av sig till Anne-Sofie och berättade hur omtyckt hennes dotter var.

– Jag har fått jättemycket meddelande från kompisar till Michelle, de berättar om hur omtänksam hon var. Hon såg mer till andras behov än sina egna. Hon var också väldigt kreativ och rolig.

Fakta

Klockslagen som finns på film

05.48 – i cellen
06.02 – i cellen
06.43 – i cellen
07.12 – i cellen

07.12 – 09.09: (Materialet har enligt polisen raderats automatiskt)

09.09 – i cellen
09.36 – tittade in i cellen genom en lucka.
09.43 – i cellen

Källa: JO